Hoppa till huvudinnehåll

Direktören i Mellersta Österbotten säger upp sig med omedelbar verkan

Jukka Ylikarjula.
Jukka Ylikarjula. Jukka Ylikarjula. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,mellersta österbottens förbund

Landskapsdirektören i Mellersta Österbotten Jukka Ylikarjula har sagt upp sig. Detta på grund av förtroendebrist. Uppsägningen kom snabbt efter att ett nytt avtal godkändes där Ylikarjula garanteras ersättning motsvarande sex månaders lön.

Ylikarjula meddelade om sin uppsägning efter att han och landskapsstyrelsen gemensamt konstaterat att det råder förtroendebrist dem emellan.

Nytt avtal ger Ylikarjula fallskärm

Under samma möte godkändes ett nytt avtal enligt vilket Ylikarjula får en summa som motsvarar sex månaders lön om han säger upp sig. Något liknande upplägg fanns inte i Ylikarjulas tidigare avtal.

Hård kritik mot ledningen

Parterna kommenterar inte vad som är orsaken till fötroendebristen.

Klart är i varje fall att arbets- och näringsministeriet satte Förbundet för Mellersta Österbotten under specialgranskning i slutet av fjolåret. Orsaken var oklarheter kring registreringen av EU-projekt.

I slutet av april fick ledningen hård kritik av revisionsnämnden, som pekade på allvarliga brister i ledarskapet och förekomsten av maktklickar.

- Jag tror det kommer att ordna sig, det här är inget oöverkomligt. Det går att rätta till saker då man konstaterat att fel förekommit, sa fullmäktigeledamot Hans Snellman (SFP) i det skedet.

Ylikarjula lämnar sina uppdrag omedelbart men får alltså en ersättning som motsvarar sex månaders lön.

Tills en ny direktör blivit vald sköts uppdraget av landskapets förändringsledare Jyrki Kaiponen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten