Hoppa till huvudinnehåll

Edvard Grieg minut för minut - Norges största kompositör firas med 30 timmar lång konsert

I trettio timmar i sträck kommer fler än 600 musiker att framföra Griegs samtliga 74 verk – från den allra första komposition som den 18-åriga Grieg tonsatte som ett examensprov från musikkonservatoriet i Leipzig år 1862 till de fyra psalmer Grieg skrev hösten 1906 bara några månader innan han dog i lungemfysem endast 64 år gammal.

Många av Griegs verk är välkända och hyllade av musikälskare världen över.

De flesta förknippar Edvard Grieg med musiken till Henrik Ibsens pjäs Peer Gynt med örhängen som I bergakungens sal och Solveigs sång och Pianokonsert i A-moll Op. 16, som är en av världens mest spelade pianokonserter.

Konsertplatser under maratonkonserten är bland annat Edvard Griegs hem Troldhaugen i Bergen, Grieghallen i Bergen och Stora studion på NRK i Oslo.

Bland de medverkande musikerna kan nämnas Bergens filharmoniska orkester, Engegårdkvartetten och pianisten Leif Ove Andsnes som också är en av initiativtagarna till satsningen ”Grieg minut för minut”.

Edvard Grieg vid pianot
Edvard Grieg Edvard Grieg vid pianot Bild: E. Bieber / Bergen Public Library Norway Edvard Grieg

Idén till att spela Edvard Griegs samtliga kompositioner på ett bräde föddes ursprungligen i en Facebookgrupp, och nu kan också Svenska Yles tittare ta del av Edvard Griegs vackra musikaliska pärlor i en direktsändning på Arenan som börjar fredag 15.6 kl.18.30 och slutar lördag 16.6 vid midnatt.

Eftersom konserten är så lång är den indelad i två delar på Arenan.

Programledare är Mari Lunnan, Helene Vassbotten Lervik, Øyvor Bakke, Arild Erikstad, Per Sundnes och Frode Larsen. Sändningens språk är norska.

Del två av konserten hittar du här:

Mera information på griegminuttforminutt.no

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje