Hoppa till huvudinnehåll

Fredagsmys deluxe när Circus Spanien ger sin första föreställning – iberiskt VM-derby med fantastiska ingredienser

Som om inte ett VM-möte i gruppspelet mellan Spanien och Portugal var laddat nog från förr. Den spanska tränarkarusellen två dagar före kvällens VM-möte sätter krydda på den första helgens kioskvältare i fotbollssammanhang.

Portugal – Spanien, Grupp B
Fisjt-stadion, Sotji, kl. 21

Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena med svenskspråkigt referat av Antti Koivukangas.

Portugals läge: Harmoni

Går in i VM som regerande Europamästare med ett ålderstiget försvar och ett spännande anfall. Laget gjorde ett lysande kval efter den inledande förlusten mot Schweiz och fixade avancemanget i den sista hemmamatchen mot alplandet.

Anfallsduon Cristiano Ronaldo (15) och André Silva (9) hittade en bra samklang i kvalet och med sköna lirare som William Carvalho, Bernardo Silva och Goncalo Guedes i truppen är spelet tidvis en fröjd för ögat.

Cristiano Ronaldo och André Silva i VM.
Cristiano Ronaldo och André Silva i VM. Cristiano Ronaldo och André Silva i VM. FIFA:s fotbolls-VM 2018,Portugals herrlandslag i fotboll,Cristiano Ronaldo,André Silva

Det finns relativt få orosmoln på den portugisiska himlen just nu, eftersom Iran och Marocko väntar i gruppen känns det som att dagens match helt enkelt avgör huruvida laget går vidare som gruppetta eller grupptvåa.

Spaniens läge: Märkligare VM-uppladdning får man söka

Kan man sin VM-historia vet man att det hänt ett och annat längs med vägen sen turneringarna började spelas år 1930. För författarna av samlingsverket ”Osannolika händelser i VM-historien: Det här trodde du inte var möjligt” är det dags att vässa pennan och börja på ett nytt kapitel.

Julen Lopetegui ledde Spanien till VM utan problem. Den enda plumpen i protokollet kom borta mot Italien, men avancemanget var aldrig hotat. Träningsmatcherna skvallrade om ett lagbygge på väg i rätt riktning med krossen av Argentina i mars som juvelen i den spanska kronan.

Julen Lopetegui under ett träningspass i Krasnodar.
Julen Lopetegui hoppade av VM-tåget... Julen Lopetegui under ett träningspass i Krasnodar. Bild: Javier Etxezarreta / EPA / AOP Julen Lopetegui

När Julen Lopetegui plötsligt lät världen veta att han tar över Real Madrid bara en månad efter att han förlängt sitt avtal med Spaniens fotbollsförbund tog det hus i helvete. Ett dygn senare var Lopetegui sparkad och Spanien går in i VM med Fernando Hierro vid spetsen.

På meritlistan som tränare finns än så länge en säsong som tränare för Real Ovideo i Segunda.

På meritlistan som spelare finns däremot 89 landskamper för La Roja, men frågan är om inte nummer 90 blir den mest spännande i 50-åringens karriär.

Snackisen: Hierro i fokus i en sjukt bra match

En fråga är hur många gånger bildregissören kan ta in Fernando Hierro i bild under matchens gång, men min erfarenhet av fem VM som referent får mig att utgå ifrån att det blir någonstans mellan sjukt många och absurt många.

Fernando Hierro talar.
...medan Fernando Hierro steg på. Fernando Hierro talar. Bild: YURI KOCHETKOV / EPA / All Over Press Fernando Hierro

Att Hierro skulle göra någon form av spelmässig revolution på de timmar han haft på sig att förbereda laget är inte sannolikt. Det som däremot är sannolikt är att det nu blir spelare som Sergio Ramos, Gerard Pique och Andres Iniesta som kliver fram och tar detta landslag på sina axlar.

Trots att vi har att göra med grannländer är det ändå bara två portugiser som spelat i La Liga den gångna säsongen, men duon hör till de absolut viktigaste i Europamästarnas offensiv.

En hel klick av Real-spelare har blykoll på nummer sju i motståndarlaget och en match i matchen blir naturligtvis varje duell mellan Cristiano Ronaldo och någon av hans Champions League-vinnande vänner.

Tillsammans i klubblaget, mot varandra i landslaget.
Tillsammans i klubblaget, mot varandra i landslaget. Tillsammans i klubblaget, mot varandra i landslaget. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Real Madrid Rugby,Cristiano Ronaldo,Sergio Ramos

Vad som troligtvis kommer att hända

Det hettar till.

Räkna med totalt 14 torgmöten kring den italienska domaren Gianluca Rocchi som resulterar i åtminstone fyra gula kort för snack och ett rött kort för en tackling som sätter punkt för någons VM-slutspel.

Vad som troligtvis INTE kommer att hända

Ymniga Fair Play-gester.

Sergio Ramos är ensam igenom, men ser att Cristiano Ronaldo ligger i gräset och har ont, och väljer att spela bollen över sidlinjen för att det hela ska gå rätt till.

Referentens tips: Portugal – Spanien 2–3

Står fast vid min magkänsla jag hade innan Real Madrid rörde till rejält i den spanska grytan. Bägge lagen går relativt avslappnat in i den tidiga seriefinalen med vetskap om att Iran och Marocko står och väntar som poängautomater längre fram i VM.

Guedes, André Silva och Ronaldo trollar fram ett par fullträffar på fasta situationer men oberoende av turbulensen på tränarposten går Spanien med Isco som härförare in och får en strålande start på ett VM där jag ärligt tror att Spanien trots allt kan gå långt.

Det är inte så att jag underskattar tränarens betydelse för framgång, jag väljer istället att uppskatta en rutinerad spelartrupps förmåga att komma samman när det blåser som mest.