Hoppa till huvudinnehåll

"Jag blev så arg att jag bara ropade rätt ut åt henne" - Erik skötte om sin gamla mamma och kände så stor press att han tappade besinningen

Skugga av en man som beter sig våldsamt.
Erik är långt ifrån ensam om att känna sig extremt frustrerad och maktlös inför att ta hand om sina sjuka föräldrar. Det har ibland lett till att han tappat fattningen. (Arkivbild). Skugga av en man som beter sig våldsamt. Bild: Elina Yli-Ojanperä. slaget efter tolv

Att sköta om en anhörig kan vara förknippat med stark stress. Det vet Erik som skött om bägge sina föräldrar då de blev gamla och sjuka.

Var fjärde åldring far illa eller blir utsatt för våld, uppskattar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Erik känner till den här problematiken och tog kontakt med Svenska Yle efter att ha läst artikeln om hur vanligt det är att åldringar utsätts för våld.

Pressen och stressen av att ha ansvar över sina sjuka föräldrar var stundvis så stor att det gick ut över föräldrarna.

- Jag blev så frustrerad av att dag och natt höra hur de skrek av smärta, och vid kommunen fick vi inte hjälp, bara nya mediciner, säger han.

Erik och hans mamma skötte först om Eriks pappa som hade skelettcancer. De fick ibland avlastning då han fick vårdas vid närsjukhuset, och då kunde de pusta ut och leva ett normalt liv.

Pappan hade stora smärtor och han kunde varken gå eller stå, och skulle duschas och ledas. Det här tog orken av Eriks mamma.

Skulder och skuldkänslor

Då pappan sedan dog tog det inte länge innan mamman insjuknade i bukspottskörtelcancer.

- Då var jag ensam om att sköta henne, dag som natt.

Erik beskriver det som att vara fastkedjad i hemmet, han kunde inte leva ett normalt liv.

Erik är arbetslös och all hans tid gick åt att sköta föräldrarna. Eftersom de hade en liten pension, hopades skulderna från tiden då pappan var inlagd på närsjukhuset.

Då Erik skötte om sin mamma översteg kostnaderna för medicinerna inkomsterna efter att alla obligatoriska räkningar så som el, vatten, telefon var betalda.

- De tog bort vissa ersättningar för medicinerna. Så en medicin som tidigare kostat 14 euro kostade plötsligt 80 euro.

De hade inte alltid råd att köpa mat ens, och bybutiken skrev upp deras skulder på kredit.

- Men de ledsnade ju till slut. Och idag är jag kvar med skulderna efter mina föräldrar.

Utsattheten kopplat till våld

I en sådan situation av frustration och hopplöshet är det lätt att det går överstyr, oavsett om man gör sitt bästa.

- Jag hade mamma i ena rummet skrikande av smärta, telefonluren i handen där kommunen bara tyckte att vi skulle testa andra mediciner.

Då brast det ibland för Erik, och han ropade rätt ut åt sin mamma.

Det blev aldrig fysiskt, men den psykiska stressen gick alltså ibland ut över föräldrarna trots att han försökte få hjälp med sin livssituation.

- Jag förstår att sådana här situationer kan leda till våld. Man skär ner på allt inom åldringsvården, vi monterar ner vår välfärd och lämnar alla åt sitt öde.

Erik är långt ifrån ensam om sitt öde. Enbart i den by han bor i vet han flera som är i liknande situationer.

- Det finns inte pengar att sköta om våra gamla. De har byggt landet, inte vi. Och ändå har vi en sådan här situation. Det känns väldigt illa.

Har du erfarenhet av detta? Mejla anki.westergard@yle.fi och berätta. Vi förbehåller oss då rätten att redigera texten vid behov och att publicera den på svenska.yle.fi. Din text är alltid anonym.