Hoppa till huvudinnehåll

JVM-Luukkonen skrev under kontrakt med Buffalo: "Ett mål är uppfyllt"

Ukko-Pekka Luukkonen.
Ukko-Pekka Luukkonens JVM var ingen höjdare. Ukko-Pekka Luukkonen. Bild: � Anders Marshall, All Rights Reserved ishockey,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,Ukko-Pekka Luukkonen

JVM-målvakten Ukko-Pekka Luukkonen har skrivit under ett treårigt rookiekontrakt med NHL-klubben Buffalo Sabres som reserverade honom i fjol i den andra omgången av NHL-draften. Luukkonen kommer ändå att spela i HPK under kommande säsong.

Förra säsongen spelade Luukkonen sin första ligamatch, men största delen av säsongen höll han till i Mestislaget LeKi. Dessutom hörde han till Finlands U20-landslag.

– Klart att det är fint att göra ett NHL-kontrakt. Ett mål för karriären är uppfyllt. HPK:s tränare och alla andra som tränat mig ska ha ett stort tack. Arbetet fortsätter, säger Luukkonen på HPK:s webbplats.

Vinterns JVM gick av stapeln i Buffalo, och för Finlands del blev det inte mycket att minnas för framtida generationer. Två segrar och två förluster i gruppspelet följdes upp av en försmädlig 3–4-förlust mot Tjeckien i kvartsfinalen.

Från Tavastehus till NHL

Verkställande direktören för HPK Liiga Oy Antti Toivanen är stolt över sin adept, eller för att vara exakt: sina adepter.

– Ukko-Pekka är inom kort tid redan den andra HPK-målvakten som får ett NHL-kontrakt, säger Toivanen och syftar också på Nashville Predators andremålvakt Juuse Saros.

– Det visar att vi gör ett gott jobb inom målvaktsträningen såväl i juniorlagen som i ligalaget. HPK är en förening där man kan utvecklas till en av världens bästa spelare.

Flytten får vänta

Enligt kontraktet kommer den 19-årige Luukkonen ändå att fortsätta i Finland kommande säsong, flytten till Nordamerika får vänta.

Samma sak gäller också den svenska backen Jesper Lindgren som i fjol spelade i HPK men som skrivit kontrakt med Toronto Maple Leafs. Den 21-årige Lindgren fortsätter i Tavastehus om han inte erbjuds en direkt plats i NHL-laget.

– Spelarna som skrivit under NHL-kontrakt vill fortsätta just i HPK om de inte kan garanteras en plats i NHL. Spelarna litar på att de utvecklas till världstoppen i HPK, vilket är en stor eloge gentemot Antti Pennanens träningsstab, säger Toivanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport