Hoppa till huvudinnehåll

Läkare utan gränser: "EU:s misslyckade migrationspolitik spiller över i att människor bara blir en bricka i ett spel"

Anna Sjöblom, Läkare utan gränser
Anna Sjöblom är humanitär rådgivare på Läkare utan gränser Anna Sjöblom, Läkare utan gränser Bild: Alexander Uggla/MSF Läkare utan gränser,anna sjöblom

Hundratals personer har lämnat räddningsfartyget Aquarius som nu styr mot den spanska hamnstaden Valencia. Av de 629 människor som tidigare fanns ombord är nu hundra kvar ombord.

Efter att räddningsfartyget Aquarius nekades rätt att ta i hamn i Italien har Spaniens nytillträdda socialistregering meddelat att människorna är välkomna till landet.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser ger medicinsk hjälp åt flyktingarna på fartyget, men organisationens humanitära rådgivare Anna Sjöblom är tydlig med att människor och hjälporganisationer inte får fortsätta vara en bricka i det större politiska spel som pågått redan länge i Europa.

- Det faktum att ett räddningsfartyg inte kan befinna sig i själva zonen där det ska verka för att rädda människor ur sjöodugliga fartyg och ur vattnet har naturligtvis konsekvenser.

Hon säger att det är många dagar som de inte kan göra det livräddande arbetet som det är tänkt att vi ska göra och det är en konsekvens av den här otroligt politiserade soppan.

Det är nu många dagar som vi inte kan göra det livräddande arbetet som det är tänkt att vi ska göra― Anna Sjöblom

Fallet Aquarius riktar åter igen strålkastarna på Medelhavet, där en pågående humanitär katastrof under de senaste åren krävt tiotusentals människors liv.

- EU:s misslyckade migrationspolitik spiller över i att människor bara blir en bricka i ett spel och det är helt oacceptabelt, säger Sjöblom.

Osäkerhet inför framtiden

Att Spanien i det aktuella fallet öppnar sin hamn löser inte problemen på längre sikt.

- Vi vet inte riktigt vad som kommer att hända härnäst. Det här var en lösning för dem som var ombord på just det här fartyget. Men det får inte på något sätt sätta en standard för hur sök- och räddningsarbetet ska utföras och koordineras i framtiden, säger Sjöblom.

Rent juridiskt är staternas förpliktelser tydligt definierade. Det är politiken som grumlar till vattnen enligt Sjöblom.

- Här finns ju väldigt tydliga internationella lagar som säger att man har en plikt att ingripa när båtar befinner sig i sjönöd och de säger också att människor ska efter en räddningsaktion föras till följande säkra hamn. Det här är ju helt slaget ur spel när situationen blir så otroligt politiserad som den är nu, säger Sjöblom.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini lovade under valkampanjen att inte släppa in fler flyktingar i landet och det aktuella fallet ger en möjlighet åt den nya regeringen att profilera sig. Problemet är ändå inte nytt.

- Den nya italienska regeringen - och den tidigare - har tagit flera politiska beslut under en lång tid som gör det allt svårare för hjälporganisationer till havs. Det senaste är bara en i raden av händelser som tydligt visar att de inte vill ha oss där, säger Sjöblom.

Den stora politiska frågan för EU är vad som följer av Italiens beslut att blockera hamnarna åt de flyktingar som räddats av olika medborgarorganisationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes