Hoppa till huvudinnehåll

Läsarens berättelse: Alla mammas sparpengar gick åt, situationen var ohållbar

Tjej
Signaturen "Dottern" efterlyser samlad information om vilka ekonomiska rättigheter ens gamla förälder har. Tjej Bild: Creative Commons / Unsplash tänka

Att ta hand om en gammal förälder eller partner kan vara stressande på många sätt. Signaturen "Dottern" som skrivit in till Svenska Yle efterlyser mer information om de gamlas ekonomiska situation.

Med anledning av Svenska Yles artikel om att var fjärde åldring uppskattas fara illa, tog Erik kontakt och berättade om hur tungt och stressande det kan vara att ta hand om en gammal förälder.

Vi efterlyste då era berättelser om detta, och här är en av dem.

Tack och lov är vi tre syskon som turvis tar hand om vår mamma, ändå känns det ibland övermäktigt.

Det jag främst saknar är information om vilka möjligheter som finns gällande ekonomiskt stöd.

Pengarna tog slut

Mamma hade en hel del sparpengar, men allt har gått åt till hyra och andra levnadskostnader under flera år, i kombination med väldigt låg pension.

Under en längre period överförde vi barn pengar åt henne för att hon skulle klara sig, handlade mat och så vidare.

Till slut insåg vi att situationen faktiskt var ohållbar och vi satte oss ner och ringde runt för att få veta vad hon och även vi hade rätt till.

Hon har nu fått socialbidrag, hyresbidrag och vårdbidrag. En av oss syskon lyfter också närståendebidrag, som används till mammas kostnader.

Svårt att veta vilken hjälp man kan få

Mamma är inte omyndigförklarad, men hon är tidvis mycket förvirrad och har dåligt minne, så om hon har fått den informationen från sjukvården som vi skulle ha behövt så har hon glömt det.

Hon skötte länge sin egen ekonomi och pengarna bara rann iväg.

Jag efterlyser mer information om de äldres ekonomiska rättigheter.

Troligen är det vanligt att både äldre och anhöriga får det ekonomiskt tungt utan att ens veta att de har möjlighet att få hjälp förrän det redan har påverkat ekonomin negativt.

Varför inte informare om detta i en enkelt sammanställd broschyr och se till att den når de anhöriga?

Har du erfarenhet av detta? Mejla anki.westergard@yle.fi och berätta. Vi förbehåller oss då rätten att redigera texten vid behov och att publicera den på svenska.yle.fi. Din text är alltid anonym.