Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Nytt internetfilter ska filtrera bort olagligt uppladdat material, den tidigare FBI-direktören Comey får kritik

Man läser artikel på en pekplatta.
EU ska rösta om ett nytt internetfilter som automatiskt tar bort upphovsrättsskyddat material på webben. Man läser artikel på en pekplatta. Bild: STAFFAGE/kaboompics.com/CC0 License digitala medier

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

EU-politiker tar nästa vecka ställning till huruvida det ska skapas ett nytt filter som automatiskt ska ta bort upphovsrättsskyddat material på webbsidor inom unionen. Enligt nätexperter skulle internet upphöra som en innovativ och öppen delningsplattform i och med filtret.

I dag ger Egentliga Finlands tingsrätt sin dom för knivdådet i Åbo. Åklagaren kräver att den åtalade, den 23-årige marockanen Abderrahman Bouanane döms för två mord och åtta mordförsök, alla begångna i terroristiskt syfte.

Muslimer runt om i världen firar Eid-al-fitr i dag med anledningen att fastemånaden ramadan har avslutats.

Utrikes

Läkare utan gränser ryter till om EU:s misslyckade migrationspolitik som påverkar räddningsarbetet på Medelhavet. Räddningsfartyget Aquarius hade 629 människor ombord men nekades rätt att ta i hamn i både Italien och Malta för att ingendera ville ta emot flyktingarna.

Den tidigare FBI-direktören James Comey får kritik för hur han hanterade utredningen av Hillary Clinton inför valet 2016. Han ska inte ha varit partisk, men avvek för mycket från rutinerna enligt en internutredning.

I dag firas den norska tonsättaren Edvard Greigs 175-årsjubileum. Yle Arenan sänder 30 timmar direktsänd konsert från och med idag klockan 18.30. Konserterna sänds från olika orter i Norge och alla verk, från första till sista opus, ska uppföras.

Vädret:

I landets södra och mellersta delar är det halvklart till mulet och en del regnskurar kan förekomma. Under eftermiddagen klarnar vädret i väst.

Dagens högsta temperatur i landets södra och mellersta delar kan stiga upp till 23 grader.

Läs också