Hoppa till huvudinnehåll

Porten till Ekuddens campingområde i Lovisa är öppen: ”Hatten av för ungdomarna som jobbat med projektet”

Vy mot huset med konstutställningar
Gula villan på campingområdet Ekudden i Lovisa. Vy mot huset med konstutställningar Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,camping,park

Det var tajt men det lyckades. I onsdags kom tillståndet och på fredag morgon slog Ekuddens campingområde upp sina portar.

Den företagare som skulle driva campingområdet drog sig ur i slutet av april och eftersom det inte fanns tid för någon ny upphandlingsrunda, beslöt sig staden för att ta över i egen regi.

- Vi var på slutrakan och skulle underteckna avtalet när företagaren kastade in handduken, säger Lovisa stads utvecklingsdirektör Sten Frondén.

Alternativen var att antingen ta ett mellanår eller att driva campingområdet i stadens regi.

Att sparka i gång verksamheten krävde mer av staden än man hade tänkt sig.

- Eftersom vi behövde många arbetande händer beslöt vi oss för att vända oss till ungdomsverkstaden Lilla Petters gård, säger Frondén.

Lovisa stads utvecklingsdirektör Sten Frondén
Lovisa stads utvecklingsdirektör Sten Frondén. Lovisa stads utvecklingsdirektör Sten Frondén Bild: Yle/Stefan Paavola Lovisa,utvecklingsdirektör

Två flugor i en smäll

Slutresultatet är att området har fått ett lyft. En viktig detalj i sammanhanget är att också ungdomarna har haft en vettig sysselsättning.

- Ungdomarna har svetsats samman på ett alldeles otroligt sätt och de har fått ett meningsfullt arbete. Jag lyfter på hatten för alla de ungdomar som jobbat med projektet, säger Frondén.

Enligt Mikael Holmström, arbetsledare på Lilla Petters gård, var Ekuddens campingområde något av en scen ur vilda västern, en riktig spökstad, när de tog över underhållet.

- Campingplatsen var full av torra löv och det syntes på långt håll att ingenting gjorts på området på mycket länge, säger Holmström.

MIkael Holmström, arbetsledare i ungdomsverkstaden Lilla Petters Gård
Arbetsledaren på Lilla Petters gård, Mikael Holmström. MIkael Holmström, arbetsledare i ungdomsverkstaden Lilla Petters Gård Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,camping,ungdomsverkstad

Campingplatsen återupptäckt av Lovisabor

I dag ser det annorlunda ut. De facto är det så vackert att till och med Lovisaborna har vallfärdat till platsen för att se på förvandlingen.

- Lovisaborna har förstås hört att det händer saker på Ekudden och nyfikenheten har väckts. Många har kommit ut hit för att återupptäcka campingområdet, säger utvecklingsdirektör Sten Frondén.

Ungdomarna har bland annat tvättat husfasaderna, reparerat terrasser och verandor, målat badhuset i ändan på bryggan samt renoverat köken och de sanitära avdelningarna.

- Jag måste erkänna att jag inte ens kommer på hälften av allt som gjorts, men ungdomarna har snickrat, målat, tvättat, klippt och ansat och förvandlingen är total, säger Holmström.

Matsalen i Lovisa camping
Gula Villan är öppen men man kan inte övernatta i villan i år. Matsalen i Lovisa camping Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,camping,matsal

Ingen övernattning i Gula villan

Det som verksamhetsmässigt kommer att avvika från tidigare år är att den så kallade Gula villan inte kommer att vara i bruk.

- Vi hade inte tid att arrangera med de tillstånd som skulle ha krävts för att få i gång inkvarteringen i Gula villan. Vi valde att ta en enklare väg för att hinna få området i gång inför säsongen, säger Frondén.

I villan har man tidigare kunnat hyra rum, men den här sommaren kommer Ekudden att enbart vara campingplats, det vill säga öppen för tältare och husvagns- eller husbilsägare.

Lovisa camping strandvy med brygga och badhus
Badhuset på bryggan är nymålat. Lovisa camping strandvy med brygga och badhus Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,camping,brygga

Nya funderare i höst

Kundservicen sköts av tre personer och det fortsatta underhållet sköts av unga från stadens ungdomsverkstad Lilla Petters gård.

I höst ska staden fatta beslut om hur verksamheten på campingområdet ska skötas säsongen 2019.

Likaså ska Lovisa stad senare i år fundera på att eventuellt bygga en ny servicebyggnad på området.

Campingområdet är öppet mellan 8 och 21 och också under veckoslut. Dags att slå igen porten är det den sista augusti.

Huset där matsalen och receptionen finns
Campingplatsens reception. Huset där matsalen och receptionen finns Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,camping,reception
Receptionisterna Viktor Eriksson och Risto Korjula
Risto Kujala (till höger) och Victor Eriksson jobbar i campingens reception. Receptionisterna Viktor Eriksson och Risto Korjula Bild: Yle/ Stefan Paavola Lovisa,camping,viktor eriksson

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland