Hoppa till huvudinnehåll

Sällskapsdjur far allt mer illa då även ägarna mår psykiskt sämre - "Fallen har blivit allt brutalare"

Katukoiria viipurilaisessa koiratarhassa odottamassa uudelleensijoitusta.
Katukoiria viipurilaisessa koiratarhassa odottamassa uudelleensijoitusta. Bild: Yle, Kerstin Kronvall hund,hunddjur,hemlösa hundar,hittehundar

Livsmedelssäkerhetsverket Evira slår larm om den ökade vanvården av sällskapsdjur i Finland. I fjol gjordes fler djurskyddsrelaterade hembesök än tidigare, visar en färsk rapport om djurs välbefinnande.

Antalet tipsbaserade kontrollbesök hos djurägare har ökat år för år under hela 2010-talet. Oftast har det gällt besök hemma hos hundägare, uppger Yle Uutiset.

Vid Finlands djurskyddsförening kan man bekräfta uppgifterna om ökande vanvård av husdjur, i synnerhet keldjur.

- Fallen av dålig behandling av sällskapsdjur har ökat och de har blivit allt brutalare, säger djurskyddsrådgivaren Maija Raatikainen till Yle.

I fråga om produktionsdjur har ökningen inte varit lika kraftig.

Söta djur på nätet leder till egoistiska beslut

Experter inom djurskydd uppger att det är människornas ökade psykiska illamående och känsla av utanförskap som märks av på vanvården av djur.

Många skaffar sig ett djur för att få sällskap och tröst

Det vanliga är att ägaren har tittat på bilder på söta djur på nätet och beslutat sig för att ta hem djur utan att fundera på vad det kräver. Men då det inte finns krafter att sköta om sig själv finns inte heller nödvändigtvis resurser att sköta om djur.

- Många skaffar sig ett djur för att få sällskap och tröst, men om man inte har kunskap om djurets behov eller resurser att sköta det brukar följderna vara sådana som vi får läsa om i tidningarnas löpsedlar, säger Raatikainen.

Hembesöken ofta befogade

Eviras rapport visar att hembesöken oftast visat sig befogade och det har krävts myndighetsinsatser. I 12 procent av fallen upptäcktes allvarliga brister och det krävdes brådskande åtgärder.

Vid allvarliga fall tas djuren vanligtvis bort från ägaren och omplaceras förutsatt att de inte behöver avlivas.

Utbudet på keldjur är stort och det går enkelt att skaffa sig ett djur via nätet. Experter har framfört krav på att näthandeln med djur ska förbjudas eller åtminstone påläggas hårda etiska regler.

Läs också