Hoppa till huvudinnehåll

Stephen Hawkings ord strålas ut i rymden – ”Det är ett meddelande om hopp och fred”

Fakultetsmedlemmar av det indiska institutet för vetenskap hedrar Stephen Hawking i Bangalore, Indien.
Professor Hawking avled den 14 mars i följd av sin långa kamp med sjukdomen ALS. Han blev 76 år gammal. Fakultetsmedlemmar av det indiska institutet för vetenskap hedrar Stephen Hawking i Bangalore, Indien. Stephen Hawking

I samband med att Stephen Hawkings aska jordas i Westminster Abbey i London skickas ett ljudmeddelande av honom ut mot det närmaste svarta hålet.

– Det är en vacker och symbolisk gest som skapar en länk mellan pappas närvaro på denna planet, hans önskan om att resa till rymden och hans utforskningar av universum i sinnet, säger dottern Lucy Hawking.

Professor Hawking, som dedikerade sitt livs arbete för att nysta upp universums mysterier, kommer att få sitt sista vilorum nära två andra vetenskapsjättar. Han blir begraven intill Isaac Newton och Charles Darwin.

Radioteleskopet ALMA i Chile.
Vad som händer med meddelandet i det svarta hålet är okänt. Radioteleskopet ALMA i Chile. Bild: Marcus Rosenlund radioteleskopi

Meddelandet kommer att skickas mot det närmaste svarta hålet, 1A 0620-00. Meddelandet är specialkomponerat av den grekiske kompositören Vangelis och skickas från den Europeiska rymdorganisationen ESA:s parabolantenn i Spanien.

– Det är ett meddelande om hopp och fred, om enighet och om behovet av att vi ska leva tillsammans i harmoni på denna planet, säger Lucy Hawking.

Professor Stephen Hawking avled den 14 mars i följd av sin långa kamp med sjukdomen ALS. Han blev 76 år gammal.

Källa: BBC, france24

Läs också