Hoppa till huvudinnehåll

Anu älskar sin odlingslott: "Odlingslotten betyder allt för mig, genast efter familjen"

Anu Ranta gräver i trädgårdslandet på sin odlingslott.
Anu Ranta älskar sin odlingslott som hon haft i trettio år. Anu Ranta gräver i trädgårdslandet på sin odlingslott. Bild: Yle / Hanna Othman parcellodling,anu ranta

Odlingslotter är väldigt populära i hela huvudstadsregionen och det finns långa köer till lotterna. För varje odlingslott som blir ledig kan det stå tiotals personer i kö, lite beroende på stadsdelen.

I Gammelstad nordost om Helsingfors centrum finns 91 kolonilotter som ägs av Nyttoväxtföreningen. Där blev tre lotter lediga till sommaren 2018, och föreningen fick in 232 ansökningar.

Odlingslotter intill Villa Anneberg i Gammelstaden, Helsingfors.
På odlingslotterna i Anneberg växer både grönsaker och blommor. Odlingslotter intill Villa Anneberg i Gammelstaden, Helsingfors. Bild: Yle / Hanna Othman parcellodling,Helsingfors,Villa Anneberg,kolonilotter

En av de som har en odlingslott där heter Anu Ranta. Sedan 1988 har hon varje år rensat, sått och skördat en plätt på tio gånger tio meter.

- Jag älskar att komma hit, här mår man bra. Odlingslotten betyder allt för mig, genast efter familjen. Det är den käraste hobbyn jag har, säger Ranta och tittar ut över sin grönskande lott.

Anu Ranta.
Anu Ranta jobbade tidigare för Nyttoväxtföreningen som äger kolonilotterna. Anu Ranta. Bild: Yle / Hanna Othman parcellodling,anu ranta

I Esbo har det hittills varit staden som haft hand om odlingslotterna, men nu vill de ge över ansvaret till föreningar. I Helsingfors skedde ett liknande skifte redan på 1990-talet.

Anu Raita tycker att det finns många fördelar med att det är just en förening som sköter om odlingslotterna på Anneberg.

- Det är lättare att få tag på de ansvariga i föreningen än någon från staden. Vi har direkta telefonnummer vi kan ringa och fråga råd, säger Ranta.

Föreningen ordnar också kurser i odling och växter, både för nybörjare samt specialiseringskurser.

Det finns en fin sammanhållning odlarna emellan.

- Man får vänner här och vi byter plantor sinsemellan. Ibland kan vi dricka en kopp kaffe och prata om växter, säger Ranta.

En häst leds igenom odlingslotten vid Anneberg.
Ibland glömmer man bort att man är mitt i staden när man besöker de grönskande kolonilotterna. Ett stall ligger intill odlingslotterna i Gammelstaden och hämtar en fläkt av landsbyggden till området. En häst leds igenom odlingslotten vid Anneberg. Bild: Yle / Hanna Othman parcellodling,Villa Anneberg,häst
En vattenslang på en kolonilott.
Eftersom det varit så torrt i år har odlarna fått vattna sina plantor ofta. På vissa odlingslotter får man bära vatten långa vägar, i Anneberg finns det långa slangar med jämna mellanrum. En vattenslang på en kolonilott. Bild: Yle / Hanna Othman parcellodling,bevattningsanläggningar,Villa Anneberg

I Esbo arrangerades ett informationstillfälle gällande stadens planer för odlingslotterna på torsdag kväll. Runt etthundra personer kom på plats och diskussionen höll på i nästan tre timmar.

Enligt Ayoma Walgama som ansvarar för lotterna för stadens del finns det en del som är färdiga för förändringen, medan andra är emot den.

Hon säger att det verkar finnas en eller två föreningar som kan tänka sig ta över en av de fjorton områdena. Men precis vilka lotter det handlar om kan hon inte säga.

Esbo stad säger upp kontrakten med de som hyr kolonilotter senast den sista december. Innan dess hoppas staden ha hittat tillräckligt med frivilliga som vill ta över ansvaret.

Ett trädgårdsland.
Trädgårdsodling är en populär hobby - också i städerna. Ett trädgårdsland. Bild: Yle / Hanna Othman Villa Anneberg,parcellodling,trädgårdar,trädgårdsodling,växter

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen