Hoppa till huvudinnehåll

Gamla stan i Borgå har nu en ny chans att komma med på Unescos världsarvslista

Vy över gamla stan i Borgå.
Vy över gamla stan i Borgå. Bild: Yle/Lone Widestam Borgå,gamla stan i borgå

För tjugo år sedan förlorade Borgå mot Raumo i kampen att komma in på Unescos lista över världsnaturarv. Nu har Borgå en chans för revansch.

Det hela handlar om äran att få representera en nordisk trästad på Unescos världsarvslista.

Eero Löytönen som är stadsplaneringschef på Borgå stad säger att Borgå nu gör ett nytt försök att få med Gamla stan på Unescos lista.

- Vi kommer att göra allt vi kan, säger Löytönen som trots allt inte låter särskilt hoppfull i tonen.

bild på en man som pratar
Stadsplaneringschef Eero Löytönen intervjuades per telefon bild på en man som pratar Bild: Sandra Crawford/Yle intervjuer,man,Borgå,stadsplaneringschef eero löytönen

Museiverket har tillsammans med miljöministeriet meddelat att de fram till den sjätte juli tar emot förslag till objekt som kan nomineras till Unescos världsarvslista.

Alla nationer som är medlemmar i Unesco har en lista på sådana objekt som kunde uppfylla kriterierna för att platsa på världsarvslistan. Det rekommenderas att listan med förslag uppdateras med cirka tio års mellanrum.

- Finlands lista uppdaterades senast år 2003 eller 2004 så vi ligger lite efter där men det är det vi håller på med nu, säger Stefan Wessman som är sakkunnig på Museiverket.

De objekt som slutligen utses nomineras sedan till att komma med på Unescos lista över världsarv under de följande tio åren.

Det känns fånigt att Borgå inte redan finns med på listan när Raumo gör det― Birgitta Palmqvist turistföretagare i Borgå
turister
turister Bild: Yle/Robin Halttunen Borgå,gamla stan i borgå

Processen att komma med på listan är lång och krävande. För att ett objekt skall tas upp på världsarvslistan ska det ha ett stort kulturellt värde och viktigt att bevara för kommande generationer.

- I fallet Borgå-Raumo, valdes Raumo för att trästaden var bättre bevarad än i Borgå, misstänker Wessman.

Finns det möjligheter för Borgå att komma upp på världsarvslistan då Raumo redan är med?

- Det kan nog vara svårt. Europa gamla städer är redan överrepresenterad på listan, svarar Wessman.

För att Borgå ska kunna ha bättre förutsättningar att komma med på Unescos världsarvslista behöver staden enligt Wessman något som skiljer den från mängden.

Ett alternativ kunde också vara en serienominering. Detta skulle innebära att fler städer som Raumo och Borgå, grupperas till en helhet. Även i det här fallet borde varje stad skilja sig ur mängden.

Östra Långgatan i Borgå
Östra Långgatan i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder östra långgatan

En internationell status har ofta en positiv inverkan på turismen

För stadsborna skulle en nominering av det här slaget knappast förändra någonting. Däremot kunde det ha en positiv inverkan på företagsverksamheten i staden.

- Internationell synlighet hämtar automatiskt fler turister till städerna och Borgå tål fler turister, säger Birgitta Palmqvist som bland annat jobbar som turistguide i Borgå.

Birgitta Palmqvist hänvisar bland annat till Sveaborg i Helsingfors där turismströmmarna är betydligt större än i Borgå.

Gamla stan i Borgå
Gamla stan i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén Borgå,gamla stan i borgå