Hoppa till huvudinnehåll

Grekisk polis använde tårgas mot demonstranter som protesterade mot namnuppgörelsen med Makedonien

Grekisk polis avfyrade i dag tårgas mot demonstranter som samlats utanför parlamentsbyggnaden i Aten.

Demonstranterna var arga över det avtal som ingicks mellan Grekland och Makedonien för några dagar sedan.

Ögonvittnen uppger att polisen riktade åtminstone två omgångar tårgas mot människor som försökte ta sig upp för trappan utanför parlamentet

"Förrädare, förrädare" skanderade de närmare 5 000 demonstranterna som hade samlats på torget Syntagma.

Tsipras regering klarade sig i misstroendeomröstningen

Inne i byggnaden hade parlamentarikerna samlats till en session där man diskuterade förtroendet för regeringen. Temat för debatten var den kontroversiella frågan om namnet Makedonien.

Premiärminister Alexis Tsipras regering överlevde senare under kvällen parlamentets misstroendeomröstning i frågan.

Grekland och Makedonien enades nyligen om en lösning på den utdragna namntvisten kring ett område på Balkan som ett land och en nordlig grekisk provins delar på.

Enligt avtalet kommer den forna jugoslaviska staten att i framtiden vara känd som Nordmakedonien

Konstantinos Barbaroussis(från partiet Gyllene Gryning) debatterar i parlamentet i Aten den 15 Juni 2018. Han anklagade regeringen för högförräderi.
Konstantinos Barbaroussis(från partiet Gyllene Gryning) debatterar i parlamentet i Aten den 15 Juni 2018. Han anklagade regeringen för högförräderi. Konstantinos Barbaroussis(från partiet Gyllene Gryning) debatterar i parlamentet i Aten den 15 Juni 2018. Han anklagade regeringen för högförräderi. Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI Grekland,Aten,parlament,samtal,Konstantinos Barbaroussis

Beslutet har väckt en storm av protester i båda länderna.

I Aten yrkade oppositionen på ett misstroendevotum för Alexis Tsipras regering. Kritikerna är arga över det som de kallar för ett nationellt svek.

Namntvisten har pågått åtminstone sedan 1991 då Makedonien bröt sig ur det forna Jugoslavien, och förklarade sig självständigt undre namnet Republiken Makedonien.

Många greker anser att namnfrågan är ett försök från Skopjes sida att lägga beslag på det gamla grekiska arvet .

Grekland har lovat att då avtalet är helt klart och ratificerat så kommer landet att stöda Nordmakedonien i dess strävan att ansluta sig till EU och Nato.

Enligt planerna ska representanter för Grekland och Makedonien mötas i morgon vid den gemensamma gränsen för att skriva under avtalet.

Demonstration mot avtal med Makedonien
Demonstration mot avtal med Makedonien Bild: AFP / Lehtikuva Grekland,Aten,demonstration,Nordmakedonien