Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt domslut då Frankrike vann – VAR har presenterat sig i VM

Frankrike hade problem med Australien i den första gruppspelsmatchen men laget lyckades till slut vinna. Frankrikes första mål kom på straff efter att videogranskning använts för första gången i VM-historien.

En av den stora snackisarna inför VM i Ryssland har varit videogranskningssystemet VAR. I den första matchen i grupp C användes det för första gången i VM-sammanhang.

Tio minuter in i den andra halvleken rann Antoine Griezmann igenom och fälldes i straffområdet. Huvuddomaren Andres Cunha valde att fria men gick sedan ut till sidlinjen för att granska reprisbilderna.

Efter en liten stund pekade han på straffpunkten. Griezmann tog själv hand om straffen och placerade iskallt in 1–0 för Frankrike.

– Det var bra att det fanns videogranskning. Jag tycker det var straff, han var på mig i straffområdet, säger Griezmann efter matchen.

Australien kvitterade – på straff

Australiens replik kom ändå nästan omgången och även nu på straff. Frankrikes mittback Samuel Umtiti tog bollen med handen och straffen var solklar.

Lagkaptenen Mile Jedinak fick förtroendet från elva meter och gjorde inget misstag.

Australien firar mål
Australien firar mål Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Australiens herrlandslag i fotboll

Det var ändå medaljkandidaten Frankrike som gick segrande ur den här striden. Paul Pogba avgjorde då tio minuter återstod att spela. Frankrike bjöd klapp-klapp-spel och Pogba prickade in segermålet via ribban.

– Det var ingen övertygande seger för Frankrike men ändå tre poäng, säger Yle Sportens referent Janne Isaksson.

Resultat:

Frankrike – Australien 2–1
58 min 1–0 Antoine Griezmann str
62 min 1–1 Mile Jedinak str
80 min 2–1 Paul Pogba