Hoppa till huvudinnehåll

Island krigade till sig poäng mot mästarkandidaten Argentina – Messi straffsumpare i andra halvlek

Ska det isländska landslaget bjuda på en sommar likt den för två år sedan? Starten på landets första VM blev åtminstone bra. Efter en riktig kämpainsats lyckades man spela oavgjort mot Argentina.

Island charmade hela Europa då laget gick hela vägen till kvartsfinal i EM 2016. Frågan är hur det ska gå för det lilla landet i sitt första VM-slutspel och om man kan utmana Argentina och Kroatien.

Island har haft det motigt i matcherna inför VM och i premiären väntade stentuffa Argentina i matchen som chefstränaren Heimir Halgrimsson kallade den största i Islands historia.

Efter 90 minuter i Moskva fick de isländska spelarna lämna planen med huvudet högt. Det blev 1–1 i den historiska första VM-matchen.

– Sättet som Island genomför den här matchen är näst intill magnifikt. Man offrar sig för varandra, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Isländska fans på läktaren i VM
Isländska fans på läktaren i VM Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Aguero spräckte nollan

Argentina som är storfavorit att vinna gruppen inledde matchen bäst och tog ledningen i den 19:e minuten då Sergio Aguero gjorde sitt första mål i ett VM-slutspel.

Aguero tog hand om ett misslyckat skott, vände runt det isländska försvaret och dunkade snyggt upp 1–0 i nättaket bakom den isländske målvakten Hannes Tor Halldorsson.

Avgjort redan i mitten av den första halvleken? Inte alls. Island lät sig inte nedslås av baklängesmålet och fyra minuter senare kom kvitteringen.

Argentinas målvakt Willy Caballero släppte retur på ett skott och anfallaren Alfred Finnbogason tryckte in Islands första VM-mål någonsin.

– Jag är väldigt stolt och som anfallare är det mitt jobb att göra mål. Det var en tuff match mot ett världslag. Vi hade vår taktik klar och vi var farliga i straffområdet, säger Finnbogason till SVT efter matchen.

Alfred Finnbogasson springer fram till en kamera
Alfred Finnbogason gjorde Islands första VM-mål. Alfred Finnbogasson springer fram till en kamera Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Alfreð Finnbogason

Messi missade straff

Båda lagen hade bud på ytterligare mål i den första halvleken och i mitten av den andra fick Argentina chansen att kopplade ett järngrepp om matchen.

Hordur Magnusson sprang ner Maximiliano Meza i straffområdet och Argentina fick straff. Fram stegade lagkaptenen Lionel Messi men Halldorsson gick åt rätt håll och räddade.

– Det känns som en dröm som går i uppfyllelse att rädda en straff av Messi. Jag studerat hur han slår sina straffar, säger Halldorsson till SVT.

Med kvarten kvar att spela ville Argentina ha en ny straff då inbytte Cristian Pavon föll men domaren valde att fria. I slutet av matchen tryckte Argentina på för ett segermål men ett frenetiskt kämpande Island lyckades hålla emot.

– Jag ser fram emot att se bilder från Island. Det är säkert galet där nu. Vi hade många fans på plats i dag också, säger Finnbogason.

Lionel Messi är besviken efter missad straff.
Lionel Messi hade chansen att avgöra från straffpunkten men missade. Lionel Messi är besviken efter missad straff. Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Lionel Messi

Resultat:

Argentina – Island 1–1
19 min 1–0 Sergio Aguero
23 min 1–1 Alfred Finnbogason