Hoppa till huvudinnehåll

Kramar, selfie-bilder, jubel och dans runt om i Afghanistan - talibaner, soldater och civila firar vapenvila

Scener som skulle ha varit otänkbara för bara tre dagar sedan utspelade sig i dag runt om i Afghanistan.

Afghanistans president Ashraf Ghani, sade i dag i ett tal till nationen att han förlänger den vapenvila som regeringen har kommit överens om med talibanerna. Han gav ingen närmare tidsram för vapenvilan.

Presidenten bad också talibanerna att förlänga sin tre dagars vapenvila som löper ut i morgon.

Regeringen uppges också ha frigett några militanta talibaner som har suttit fängslade.

Samtidigt har 20 människor dödats i en bilbombsexplosion.

Det är oklart om Ghani - då han höll sitt tal - kände till att en bombexplosion hade ägt rum i Nangarhar.

Tiotals döda i självmordsattack i Nangarhar

Minst 20 människor dödades i en bilbombsexplosion som ägde rum under ett möte mellan afghanska talibaner, säkerhetsstyrkor och civila afghaner i staden Nangarhar i östra Afghanistan.

Talibanerna har meddelat att de inte låg bakom bombattentatet.

Nyhetsbyrån Amaq meddelade senare under dagen att bombexplosionen mot talibaner och afghanska soldater i Nangarhar utfördes av terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Militanta talibaner möter afghaner i en glädjeyttring på grund av vapenvila
Militanta talibaner möter afghaner i en glädjeyttring på grund av vapenvila Bild: EPA-EFE/STR Afghanistan,talibaner,Eid Al-Fitr
Militanta talibaner firar vapenvilan med lokala invånare i Jalalabad
Militanta talibaner firar vapenvilan med lokala invånare i Jalalabad Bild: AFP / Lehtikuva Afghanistan,talibaner,Eid Al-Fitr,vapenvila

Kramar, selfie-bilder, jubel och dans runt om i landet

Talibaner, soldater och civila afghaner i övriga delar av landet har uttryckt sin stora glädje över vapenvilan.

Militanta talibaner träffar afghanska civila och firar eid al-fitr tillsammans i Ghazni
Militanta talibaner träffar afghanska civila och firar eid al-fitr tillsammans i Ghazni Militanta talibaner träffar afghanska civila och firar eid al-fitr tillsammans i Ghazni Bild: EPA-EFE/STR Afghanistan,talibaner,Eid Al-Fitr,vapenvila,selfier

Beväpnade regeringssoldater och talibaner har kramats och tagit selfier.

Talibaner med traditionell huvudbonad gick in i huvudstaden Kabul via infarter i söder och sydväst. Det uppstod trafikstockningar då människor stannade för att ta foton av krigarna som viftade med flaggor. Talibanerna uppmanade människor att närma sig dem för att ta selfier tillsammans.

- De är obeväpnade eftersom de lämnade ifrån sig sina vapen vid infarten. Vapnen återbördas då de lämnar staden, sade en talesman för polisen till nyhetsbyrån Reuters.

Inrikesminister Wais Ahmad Barmak träffade i dag talibaner i Kabul - något som skulle ha varit närmast otänkbart för två veckor sedan, rapporterar Tolo News.

Videor och bilder på nyhetssajter har visat jublande soldater och talibaner kramande varandra på många olika håll, och människor som dansade och klappade i händerna.

Folk utbytte eid al-fitr-lyckönskningar i provinsen Logar söder om Kabul, i Zabul i söder och i den centralt belägna Maidan Wardak.

Afghaner tar selfier tillsammans med talibaner
Afghaner tar selfier tillsammans med talibaner Bild: EPA-EFE/STR Afghanistan,talibaner,Eid Al-Fitr,vapenvila,Selfie (tv serie)

Vapenvila för att hedra högtidsfesten id al-fitr

Talibanrörelsen i Afghanistan utlyste i fredags överraskande en tre dagar lång vapenvila under id al-fitr, festen som avslutar fastemånaden Ramadan.

Det var första gången under den närmare 17 år långa konflikten som talibanerna lägger ner vapnen.

Vapenvilan omfattar inte "utländska ockupanter", det vill säga utländska styrkor. Talibanerna har också sagt att de slår tillbaka om de blir attackerade.

Afghanistans president Ashraf Ghani och armén utlyste i torsdags ett sju dagars "villkorslöst" uppehåll i striderna mot talibanerna under id al-fitr.

En USA-ledd allians erövrade Afghanistan från talibanrörelsen år 2001.

Källor: AFP, Reuters

Afghanistan

  • Afghanistan är beläget i ett område där viktiga handelsvägar mellan olika kulturer har gått fram
  • Många olika folkgrupper och länder har invaderat landet, bland annat perser.
  • På 600-talet blev landet en del av arabernas kalifat och sedan dess har islam varit landets största religion.
  • På 1200-talet härskade mongoler i området, och på 1300-talet erövrade den turkiska härskaren Timur Lenk Afghanistan.
  • På 1700-talet skapade pashtunerna ett afghanskt rike, och på 1800-talet tävlade Storbritannien och Ryssland om att få inflytande i landet.
  • År 1978 tog en kommunistisk grupp makten i Afghanistan. Med våld införde de reformer som många tyckte var ett hot mot levnadssättet på landsbygden. Uppror och gerillakrig bröt ut. Gerillasoldaterna var muslimer och kallades mujahedin. De fick vapen och annat stöd utifrån - och också från USA. År 1979 invaderade Sovjetunionen landet och sovjetiska trupper stred på regeringens sida. Kriget ledde till en katastrof för invånarna.
  • År 1988 lämnade de sovjetiska trupperna Afghanistan. I mitten av 1990-talet tog talibanerna makten i landet och tvingade invånarna att leva efter deras tolkning av islam. Detta innebar bland annat att kvinnor diskriminerades och att allt som verkade västerländskt blev förbjudet.
  • USA och andra länder ansåg att Afghanistan skyddade terrorister. Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 bombade USA och flera andra länder Afghanistan. Samtidigt angrep Norra alliansen talibanerna norrifrån. Norra alliansen var en sammanslutning av gerillagrupper som var motståndare till talibanerna.
  • Talibanerna störtades. En internationell fredsstyrka skickades till Afghanistan med soldater från bland annat Nato för att hålla ordning, men varken fredsstyrkan eller regeringen har kontroll över hela landet. Den internationella fredsstyrkan och amerikanska styrkor strider fortfarande mot flera väpnade grupper. Dessa består av talibaner och andra gerillagrupper men också av lokala klaner, narkotikaligor och kriminella gäng.

Källa: Nationalencyklopedin


Läs mera:

Afghanistan: Talibaner utlyser första vapenvilan någonsin

Talibanrörelsen i Afghanistan har utlyst en tre dagars vapenvila under id al-fitr, festen som avslutar fastemånaden Ramadan. Enligt nyhetsbyrån AFP är det här första gången under nästan 17 år av konflikt som talibanerna lägger ner vapnen.