Hoppa till huvudinnehåll

Prideparad i Karleby: "Första prideparaden i Karleby ordnas på rätt plats och vid rätt tid"

Mika Pietilä
Mika Pietilä. Mika Pietilä Bild: Yle/Minna Lehtinen prideparader,kokkola pride

Under veckoslutet deltar Mika Pietilä i hemstadens första pride, som han hoppas ska sprida glädje, stöd och samhörighet för köns- och sexualminoriteterna.

Yle Österbotten sänder live från paraden med start kl 14 på lördag 16.6.

Pietilä säger att Karleby inte var världens värsta ställe att växa upp på. Men det märktes att stan är liten och att alla kände alla. En del kompisar försvarade honom och hamnade själv i bråk. Det värsta var i alla fall alla de som var tysta.

- Jag undrar om människor inte vågade eller ville säga något, eller hade de själva samma åsikt, säger Pietilä.

Mer än en fest

Veckoslutets prideparad i Karleby har väckt debatt och förberedelserna inför evenemanget har inte gått helt problemfritt.

- Någon frågade sig om vi verkligen behöver prideparader nu när vi har den jämställda äktenskapslagen. Det handlar inte bara om det, prideparader förenar människor. Det handlar inte bara om en fest utan om ett större sammanhang där vi inte behöver dölja något, säger Pietilä.

Pietilä flyttade från Karleby för ungefär 20 år sedan och orsaken till flytten var inte att han inte trivdes i Karleby utan ett jobb som kallade.

- Men jag kan inte förneka att jag inte hade funderat om gräset är grönare på andra ställen.

Berättade för föräldrarna sent

När Mika Pietilä var ung valde han bort några delar ur sitt liv. Inte mycket, men så mycket att livet som homosexuell på 80 och 90-talen i en småstad blev enklare.

- Alla har sina egna skyddsmekanismer.

Mika Pietilä
Mika Pietilä. Mika Pietilä Bild: Mika Pietilä prideparader,kokkola pride

Nu ångrar han att han berättade för sina föräldrar om sin homosexualitet så sent. Mannen som blev hans make är den första pojkvännen han presenterade för sina föräldrar.

Mer stöd nu

Maarit Huuska som är ledande socialarbetare på Setas stödverksamhet för transsexuella personer säger att nuförtiden berättar ungdomar om sin sexuella läggning tidigare än förr och föräldrarnas inställning har blivit öppnare.

- Nuförtiden är man uppmärksam på barnets sexuella identitet och man funderar på hur man kan stöda den. De unga får mycket mera stöd nu än de fick för fem tio år sedan, säger Huuska.

Helt öppen med sin sexualitet är Pietilä inte. Han funderar på vem hans sexualitet angår. När han talar med okända människor har han lärt sig att känna efter och fundera över om han ska tala om sin make eller partner. Ibland får han känslan av att han det inte är helt säkert att vara öppen.

Pietilä jobbar med ungdomsverksamhet och han har märkt att ungdomarna har det lite lättare nu än vad han hade som ung.

- Det är bra att saker förändras. Nu behöver inte alla unga som känner att de hör till en sexuell minoritet dra ett så tungt lass. När man hör föräldrarnas berättelser undrar man hur tunga lass de har dragit.

Gifte sig 2017

Mika Pietila och hans pojkvän registrerade sitt parförhållande år 2004 och 13 år senare när det blev möjligt gifte de sig.

- Varför inte, om man känner att den andre är den rätte som man vill leva resten av sitt liv med?

Mika Pietilä har följt diskussionen inför Karleby pride och han tycker inte om hur man motsätter sig evenemanget och hur man jämför olika människogrupper.

- Diskussionen visar att pride kommer till rätt stad vid rätt tid. Många saknar helt tydligt kunskap om köns- och sexualminoriteter.

Han hoppas att pride ska göra Karlebyborna mer öppna och att de ska lära sig att prata om saker med deras rätta namn och i rätt sammanhang.

Enligt Setas Maarit Huuska har prideparaderna hjälpt till med just det här.

- De påverkar attityderna. Att folk blir synliga är jätteviktigt, säger Huuska.

Originaltexten av Sari Vähäsarja - Yle Kokkola