Hoppa till huvudinnehåll

Regnbågsfolket marscherade i Karleby - se video från stadens första prideparad

Först kom sambadansarna. Bland annat i lila, blått och vitt, eller samma färger som transpersonernas flagga. Sen kom hundratals människor i mer eller mindre färggranna kläder. Karleby har fått sin första prideparad.

Prideparaden i Karleby 2018.
Prideparaden i Karleby 2018. Bild: YLE/Noora Haapaniemi Karleby,prideparader,kokkola pride

- Direkt man steg ur bilen så kände man sig välkommen, genast då man steg in i parken och det var bra känsla, säger Ida Björklund från Kronoby.

Björklund är pansexuell.

- Det betyder helt enkelt att jag blir förälskad i eller attraherad av en person, inte av könet som personen har eller identifierar sig som. Man blir intresserad av personen i sig.

Sara Byskata, Mirka Johansson och Ida Björklund.
Sara Byskata, Mirka Johansson och Ida Björklund. Sara Byskata, Mirka Johansson och Ida Björklund. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,prideparader,björklund


Hur är det att leva som pansexuell i Kronoby eller växa upp där?

- Jag vet att ganska många har det svårt eftersom befolkningen i Kronoby är ganska gammaldags. Så om man kommer ut som en medlem av det här samhället kan man få problem. Men för min del var det enkelt eftersom de jag känner acceterade mig i princip genast.

Några riktigt starka reaktioner har Björklund inte mött.

- Oftast är det att folk inte förstår vad pansexuell innebär. Mestadels är de accepterande men de vill att jag förklarar.

Karleby pride 2018.
Karleby pride 2018. Bild: YLE/ Noora Haapaniemi prideparader,Karleby,regnbågsflaggan,kokkola pride

Homosexuell fick stryk

Mirka Johansson jobbar som socialarbetare och säger att hon ofta möter människor som av någon orsak inte vågar vara sig själv.

Regnbågsflaggor på Kokkola pride 2018.
Regnbågsflaggor på Kokkola pride 2018. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist prideparader,Karleby,regnbågsflaggan,kokkola pride

- De är rädda vad andra ska säga, föräldrar eller släktingar. Och det är en tung börda att bära. Och det är sorgligt, för oavsett om vi pratar om homosexuella eller heterosexuella personer så vill varje människa bli sedd och hörd. Och att ingen dömer dig, säger Johansson.

Utvecklingen har ändå gått åt rätt håll. När Johansson gick i högstadiet för 30 år sedan hade hon en homosexuell vän. Han fick ta emot sparkar och slag.

- Allt vad han utsattes för i den här staden. Han mötte fysiskt våld, de kunde sparka och slå honom i skolan. Han fick höra "homo" konstant, dygnet runt. Så det har blivit bättre men fördomar finns, och folk kan bete sig väldigt illa.

Folk från olika delar av Österbotten

Arrangörerna räknade med 500 deltagare. Folk från både Karleby, grannkommunerna och övriga Österbotten var på plats.

Karleby pride 2018.
Festen på Salutorget i Karleby. Karleby pride 2018. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,prideparader,kokkola pride


Varför är det viktigt med prideparad i Karleby?

- Vi bor i bibelbältet och det olika religioner och samfund och det finns ett motstånd. Jag tror det handlar om rädsla. Man borde ha förståelse för olika saker och alltid lyfta minoriteterna. Så att man inte har rädslan, säger Johansson.

Johansson säger att var och en borde få leva sitt liv som man vill så länge man inte skadar någon.

Stöd för mänskliga rättigheter

Sara Byskata deltar i paraden för att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter.

- Båda parter har sina värderingar, och det ska man ha. Men att man ändå skulle hitta respekt och balans, säger Byskata.

Sambadansare på Karleby pride.
Sambadansare på Karleby pride. Bild: Noora Haapaniemi Karleby,samba (musik),prideparader,kokkola pride

Björklund är med både för sin egen och andras skull.

- Bara för att jag blir accepterad av vänner och familj betyder det inte att alla blir det. Så jag tycker det är jätteviktigt att man visar att vi måste bli accepterade. Vi är bara människor vi också.

Idén kom förra sommaren

Tanken på en parad kom till bland några Karlebybor sommaren 2017. De skapade en facebookgrupp och cirka 20 personer har varit med och planerat evenemanget.

- Vi träffades och kom fram till att Karleby behöver det här, säger Mari Kentala som är en av arrangörerna.

Hur har responsen varit?

- Både och, det har varit blandat. I tidningen Keskipohjanmaa har det varit debatt i insändarspalterna.

Karleby pride 2018.
Karleby pride 2018. Bild: YLE/Noora Haapaniemi Karleby,prideparader,samba (musik),samba el gambo

Varför är det viktigt med Prideparad i Karleby?
- På Prideparaderna i Jakobstad och Nykarleby var inte så många från Karleby med och vi ville ha ett eget evenemang. De som lever annorlunda liv tycker det skulle visa att alla är jämlika. Vi är alla olika och vi finns här också.

Sagostunder och café

Evenemanget svällde ut och blev en hel Pridevecka i Karleby. Bland annat har man haft regnbågscafé på stadsteatern, utställningar och sagostunder.

Lördagen inleddes med picknick Västra parken och på söndag är det regnbågsmässa i finska lutherska församlingen.