Hoppa till huvudinnehåll

VM-lunchgodbit: Anonymt Australien försöker stoppa Frankrikes favorittyngda stjärngarde

Frankrike kryllar av kvalitet och går in som storfavorit i sin öppningsmatch i fotbolls-VM. För motståndet i den första matchen i grupp C står Australien som inte direkt har någon gyllene generation på benen.

Frankrike – Australien, grupp C

Kazan Arena, klockan 13.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Frankrikes utgångsläge: Kittlande

Didier Deschamps har utan minsta tvekan en av VM:s mest talangfulla spelartrupper till sitt förfogande. Det osar av världskvalitet på i praktiken alla positioner, med ett överflöd av alternativ. Smaka på namn som Griezmann, Mbappé, Pogba, Kanté, Varane…

Vad är då problemet? Inget, om allting börjar rulla i rätt riktning ända från början. Allting, om truppen imploderar som några tidigare franska stjärnskaror. Det finns dock ingenting som tyder på det sistnämnda i år, tvärtom vittnar rapporter från det franska lägret till och med om en ovanligt glad stämning.

Frankrikes startelva i VM-genrepet mot USA.
Frankrikes startelva i VM-genrepet mot USA. Frankrikes startelva i VM-genrepet mot USA. Bild: imago/PanoramiC/All Over Press Frankrikes herrlandslag i fotboll

Också Australiens förbundskapten Bert van Marwijk säger inför matchen att det inte skulle överraska någon om Frankrike går hela vägen.

Australiens utgångsläge: Ovisst

VM-uppladdningen har inte varit den smidigaste. Chefstränaren Ange Postecoglou försvann plötsligt i januari och ersattes med den erfarna holländaren Bert van Marwijk. Australien gjorde inget starkt kval och behövde dubbla playoff för att säkra medverkan.

Förväntningarna i Australien är inte alltför högt uppskruvade. Socceroos har ingen klassisk årgång på benen och i Frankrikes trupp skulle sannolikt endast målvakten Mathew Ryan haft chans att platsa. Och även han troligen petats.

van Marwijk inledde sin sejour med en 1–4-förlust mot Norge i mars men har bättrat på sedan dess med oavgjort mot Colombia och segrar över Tjeckien och Ungern i VM-genrepen.

Håll ögonen på

Frankrike: Antoine Griezmann
Det finns ett överutbud av fransmän att välja mellan, men den enskilt viktigaste spelaren i dagens franska landslag är Antoine Griezmann. Dessutom högaktuell efter att i förrgår ha avslöjat att han trots högljudda spekulationer stannar i Atletico Madrid.

Han är nyckeln i ett enormt giftig anfall där han klickat med Olivier Giroud och Kylian Mbappé. Griezmann var skyttekung i hemma-EM 2016 där Frankrike föll i finalen och effektivaste målskytt i VM-kvalet tillsammans med Giroud.

Antoine Griezmann och Frankrike landar i Moskva.
Antoine Griezmann och Frankrike landar i Moskva. Antoine Griezmann och Frankrike landar i Moskva. Bild: Sergei Bobylev / ITAR-Tass /All Over Press Antoine Griezmann

Australien: Tim Cahill
Den 38-årige landslagsikonen är inte längre Australiens bästa spelare, den titeln kämpar Premier League-lirarna Ryan och Mooy om. Alla tiders australiska fotbollstalisman och överlägset vassaste målspruta återfinns knappast ens i startelvan. Men högintressant är VM:s fjärde äldsta spelare fortfarande.

Gör han mål i Ryssland blir han den femte spelaren i historien att näta i fyra VM-turneringar. De tidigare: Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose och Cristiano Ronaldo. Cahill spelade knappt någon klubbfotboll den gångna säsongen men var Australiens klart bästa kvalmålskytt – och är en spännande tillgång att ha på bänken.

Utropstecknet: Tränarkarusellen

Saudiarabien förpassade Australien till playoff ur den tredje rundan av det asiatiska kvalet. Ett Saudiarabien, som trots erövrad VM-biljett valde att låta bli att förlänga tränarens kontrakt. Den tränaren var Bert van Marwijk.

Australiens tränare Bert van Marwijk under ett träningspass.
Australiens tränare Bert van Marwijk under ett träningspass. Australiens tränare Bert van Marwijk under ett träningspass. Bild: Sergei Bobylev Bert van Marwijk

Australien avancerade till slut trots det saudiska bakslaget till VM i Ryssland, men förbundskaptenen Ange Postecoglou kände sig sliten och avgick. Vem kallar man då in? Givetvis mannen som nästan fällde ut laget ur turneringen.

Bert van Marwijk får hoppas att hans nya landslag klarar sig bättre i premiären än hans gamla. Saudiarabien mosades av Ryssland i öppningsmatchen med 0–5.

Referentens tips: 3–0 till Frankrike

Australiens huvudmatcher i VM går mot Peru och Danmark, allt man får med sig mot Frankrike är bonus. De har ingenting att förlora och kan slå ur underläge, men uppförsbacken är för brant och kvalitetsravinen för stor.

Frankrike, som bara förlorat en av sina senaste 14 öppningsmatcher i stora mästerskap, får en bekväm start på turneringen.