Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens revanschlust är enorm efter semifinalförnedringen på hemmaplan – ställs i kväll mot Schweiz i sin VM-premiär

För fyra år sedan förnedrades det brasilianska landslaget inför hemmapubliken då Tyskland vann VM-semifinalen med osannolika 7–1. Nu verkar Brasilien ha hittat en balans som många tror kan räcka till VM-guld.

Brasilien–Schweiz, klockan 21.00
Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Jonas Lindholm och Jani Lyyski som expertkommentator.

Brasiliens utgångsläge: Djupdykning har förvandlats till optimism

Juni 2014–juni 2016 var en av de mörkaste perioderna i det brasilianska herrfotbollslandslagets historia. I hemma-VM åkte man först på en osannolik storförlust mot Tyskland som vann semifinalen med hela 7–1.

I Copa America året därpå var de brasilianska spelarna fortfarande påtagligt skärrade av förnedringen framför hemmapubliken och slogs ut redan i gruppskedet – för första gången på tolv turneringar.

Selecao vann bara två av sina sex första kvalmatcher inför VM i Ryssland. Dunga, som ersatt Luiz Felipe Scolari som chefstränare efter debaclet i hemma-VM, fick i sin tur sparken. Tite plockades in i stället och allting förändrades.

Förlusten i semifinalen mot Tyskland sved i Brasilien.
Förlusten i VM-semifinalen mot Tyskland sved i Brasilien. Förlusten i semifinalen mot Tyskland sved i Brasilien. Bild: ATP/WENN.com/AOP Brasiliens herrlandslag i fotboll

Brasilien vann sina nio följande kvalmatcher och säkrade VM-biljetten med bred marginal. Tites landslag är fortfarande obesegrat efter tolv tävlingsmatcher.

VM-uppladdningen har också gått som på räls – två segrar i mars över Ryssland och Tyskland, två segrar i juni över Kroatien och Österrike. Målfacit i år: 9–0.

Och till råga på allt hann Neymar återhämta sig från sin fotskada och medverkade i träningsmatcherna i juni.

En grym optimism råder kring den brasilianska fotbollen just nu och som vanligt duger inget annat än att Selecao krönas till världsmästare den 15 juli.

Schweiz utgångsläge: Evig svart häst med goda avancemangschanser

I jämförelse med Brasilien saknar Schweiz superstjärnor. De saknar den där magiska auran som omger brasilianarna och de brukar inte förväntas ha det där lilla extra som krävs i stora mästerskap.

Den här gången har Schweiz ändå ett lysande kval bakom sig. Precis som Brasilien under Tite inledde Schweiz hela sitt VM-kval med imponerande nio raka segrar.

Spelare i Schweiz bekantar sig med VM-arenan.
Spelare i Schweiz bekantar sig med VM-arenan. Spelare i Schweiz bekantar sig med VM-arenan. Bild: Valery Matytsin / ITAR-Tass / All Over Press Schweiz herrlandslag i fotboll,2018 FIFA World Cup

Det var först den sista matchen i kvalgruppen som man förlorade mot Portugal, men oturligt nog hamnade Schweiz ändå i playoff för en VM-biljett. Där övermannade man Nordirland med uddamålet och kunde boka resan till Ryssland.

Också på basis av VM-uppladdningen kan schweiziska fanns vädra morgonluft: 6–0 mot Panama, segrar över Grekland och Japan samt oavgjort mot Spanien innebär att även det schweiziska landslaget går in i VM med starkt självförtroende.

Snackisen: Neymars återhämtning

Hela Brasilien höll nog andan – igen – när Neymar steg snett i en fransk ligamatch i våras. Neymar bröt ett mellanfotsben men lyckligtvis hann han återhämta sig precis i lämplig tid för att han skulle hinna medverka i landslagets VM-uppladdning – och vilken comeback han gjorde.

Två konstmål mot Kroatien och Österrike i början av juni visade att Neymar är tillbaka och redo att leda sitt Brasilien till stordåd i Ryssland.

Håll koll på:

Brasiliens vänsterkant.

Neymar är Neymar och kan närmast betecknas som en trollkarl. Bakom – eller ibland framför – Neymar finns Marcelo, som har titulerats världens mest offensiva back.

Neymar tränar på Rostov Arena.
Neymar tränar på Rostov Arena. Neymar tränar på Rostov Arena. Bild: All Over Press Neymar,världsmästerskapet i fotboll för herrar,2018 FIFA World Cup

På den här kanten gör Brasilien garanterat den ena forceringen efter den andra – men kan Schweiz utnyttja de ytor som frigörs om Brasilien tappar boll?

Xherdan Shaqiri.

I en jämn trupp där det största frågetecknet är målskyttet är det värt att lyfta fram den spelare som i sina bästa stunder kan skapa något ur inget.

Xherdan Shaqiri laddar upp inför premiären.
Xherdan Shaqiri laddar upp inför premiären. Xherdan Shaqiri laddar upp inför premiären. Bild: SHAWN THEW / EPA / AOP Xherdan Shaqiri

Shaqiri har haft en tung säsong med klubblaget – å ena sidan satte han personligt målrekord i England med nio Premier League-fullträffar, å andra sidan förlorade Stoke City den utdragna kampen mot överlevnad i världens kanske tuffaste liga och degraderas till den nästhögsta serienivån i England inför nästa säsong.

VM är en chans att slicka såren.

Referentens tips:

Det känns som om Schweiz inte kommer att stå emot den brasilianska forceringen, och någonstans känner säkert schweizarna att nyckelmatcherna i gruppen kommer senare, mot Serbien och Costa Rica. Brasilien gör som de vill och vinner med 3–0.