Hoppa till huvudinnehåll

EU säger än så länge nej till rökförbud utomhus i Sverige

Ett café i Gamla Stan i Stockholm.
Ett café i Gamla Stan i Stockholm. Stockholm

EU-kommissionen kräver tilläggstid och säger därmed nej till ett omedelbart förbud mot rökning på en del platser utomhus, uppger Sveriges Radio Ekot.

Kommissionen kräver ändringar i förslaget och riksdagen har därmed beslutat skjuta upp frågan om rökförbud på bland annat uteserveringar till efter valet.

Regeringens ursprungliga plan var att riksdagen skulle fatta beslut om rökförbudet under våren och att lagen skulle träda i kraft den 1 januari 2019.

Förutom uteserveringar var rökförbudet tänkt att gälla busshållplatser, perronger och lekplatser.

Förslaget kräver finslipning

I regeringens förslag ingår också skärpta regler om marknadsföring av cigarretter i affärer och skyltfönster, och EU:s främsta invändningar gäller dem.

Tidigare har det svenska Lagrådet påpekat att det är svårt att avgränsa rökfria områden utomhus och definiera vem som är ansvarig för olika uteplatser.

Ansvariga socialministeriet svarade dock med att man väljer att gå vidare med förslaget eftersom det är viktigt för folkhälsan.

Det är enligt SR oklart vad som kommer att hända med hela frågan. En majoritet i riksdagen vill förbjuda rökning på en rad platser utomhus, men ledamöterna har olika uppfattning om hur omfattande ett sådant förbud bör vara.

Läs också