Hoppa till huvudinnehåll

Hamnen i spanska Valencia redo att motta flyktingarna på Aquarius - de första steg i land

Biståndsorganisationernas räddningsfartyg Aquarius med över 600 flyktingar ombord närmar sig hamnen i spanska Valencia.

Den första gruppen flyktingar från fartyget har förts i land av den italienska kustbevakningens fartyg Dattilo, som lade till i hamnen i morse.

Aquarius och det andra italienska fartyget, som följt räddningsfartyget hack i häl, väntas anlöpa hamnen vid middagstid.

En personalstyrka på 2 300 personer finns på plats i hamnen för att ta hand om de utmattade passagerarna.

Det är fråga om sjukvårdspersonal, tolkar, myndighetspersoner men också frivilliga hjälparbetare.

Redan för några dagar sedan uppgavs att livsmedlen och dricksvattnet ombord på fartyget håller på att tryta.

Förberedelser för att motta flyktingar i hamnen i Valencia.
Förberedelser med tanke på anländande flyktingar har gjorts vid hamnen i Valencia Förberedelser för att motta flyktingar i hamnen i Valencia. Bild: Juan Carlos Cardenas / POOL Valencia,Aquarius,flyktingpolitik

Färden blev mycket längre än planerat eftersom både Italien och Malta stängde sina hamnar för räddningsfartyget som drivs av organisationen SOS Méditerranée.

Italien har fått nog

Fartyget har också fått diskussionen om EU:s flyktingpolitik att flamma upp ordentligt. Spanien beskyller Italien för cynism i fråga om människoliv.

Italien har försökt försvara sin ståndpunkt med att landet är hårt ansatt av det stora antalet flyktingar som kommer in på dess territorium från Afrika och efterlyser en jämnare fördelning av flyktingbördan inom unionen.

Förutom Spanien har också Frankrike meddelat sig redo att ta emot flyktingar från fartyget, som irrat omkring på Medelhavet i väntan på att någon stat ska låta människorna gå iland.

- De som vill åker till Frankrike. Frankrikes regering agerar tillsammans med Spaniens regering i angelägenheter som berör flyktingarnas ankomst, uppgav Spaniens vicepremiärminister Carmen Calvo enligt nyhetsbyrån AFP.

Italien och Malta sade nej

Flyktingarna ombord på fartyget Aquarius räddades utanför Libyens kust för nio dagar sedan. Fartyget var ursprungligen på väg till Italien, men fick inte anlöpa någon italiensk hamn.

Därefter stod Malta i tur att vägra motta fartyget, och därefter var grälet om den ojämna ansvarsfördelningen av flyktingar i full gång inom EU.

Flyktingar ombord på räddningsfartyget Aquarius
Flyktingar ombord på Aquarius. Flyktingar ombord på räddningsfartyget Aquarius Bild: KENNY KARPOV / SOS MEDITERRANEE Aquarius,flyktingar,fartyg

Italien har nu föreslagit att människor som önskar emigrera till Europa kunde göra en i sitt hemland, utan att företa den farliga fären över Medelhavet. Förslaget har fått stöd av Frankrike.

Här kan man följa med fartygets färd

AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes