Hoppa till huvudinnehåll

Hangös parkarbetare gör så att 10 000 blommor blommar

En bild på parkarbetare i reflexvästar som planterar blommor i en park. blommorna finns i en rabatt och blommorna är rosa och av olika höjd. Bredvid parken finns en gata och där står en röd paketbil.
Parksektionen får hjälp av sommarjobbare. De jobbar mellan två och tre veckor. En bild på parkarbetare i reflexvästar som planterar blommor i en park. blommorna finns i en rabatt och blommorna är rosa och av olika höjd. Bredvid parken finns en gata och där står en röd paketbil. Bild: Anna Björkqvist / Yle Hangö

Runtom i Hangö är parkarbetarna snart klara med att göra staden sommarfin. Stränderna städas rena och sommarblommor planteras ut i Rådhusskvären och Kyrkparken av parkarbetare och tretton sommarjobbare.

Den som passerar grönområdena vid Boulevarden i Hangö kan nog inte undgå gänget i reflexvästar och hattar som gräver ner den ena plantan efter den andra i rabatten.

En del förbipasserande stannar för att titta och berömma blomkonsten. Parkarbetarna har tagit emot leveranser med kring 10 000 säsongsväxter som dekorerar staden.

En bild på människor som planterar blommor. Det är sex personer och de planterar rosa blommor i en backe runt en stentrappa som leder till kyrkan. I början av trappan finns två pelare av blommor. Blommorna går i vitt och rosa.
Kyrkparken i Hangö rustas upp med rosa blompelare framför kyrkan. En bild på människor som planterar blommor. Det är sex personer och de planterar rosa blommor i en backe runt en stentrappa som leder till kyrkan. I början av trappan finns två pelare av blommor. Blommorna går i vitt och rosa. Bild: Anna Björkqvist / Yle Plantering,parker,Hangö,Västnyland,kyrkparken i hangö

- De har varit ganska intensiva de här planteringsdagarna eftersom det är torrt. Blommorna torkar och allt torkar så vi måste vattna och få ner dem i jorden så fort som möjligt, säger Helena Boström-Mäkelä som specialyrkesman på parksektionen i Hangö.

En bild på en vattenspridare som vattnar blommor. Den har flera strålar och bevattnar en rabatt med blommor i olika höjd.
En vattenspridare i Rådhuskvären i Hangö. En bild på en vattenspridare som vattnar blommor. Den har flera strålar och bevattnar en rabatt med blommor i olika höjd. Bild: Anna Björkqvist/Yle sommar,Torka,rabatt (trädgård),blommor (prydnadsväxter),Hangö,Västnyland,vattenspridare,sommarvärme

Jorden är torr och vattenspridaren skruvas genast på då rabatten är klarplanterad. Det är viktigt för att växterna får mycket vatten så att de får en bra start.

Bråttom för parkarbetarna

I maj var vädret exceptionell varmt. De 15 000 lökar som parksektionen hade planterat på hösten frodades.

- Lökväxterna exploderade. De kom jättebra igång och sen varade de i några veckor i blom och sen försvann de, säger Boström-Mäkelä.

I vanliga fall brukar lökväxterna hålla enda fram till mitten av juni.

- Vi brukar ta bort dem och sen byter vi till sommarblommor, men nu har de torkat bort helt enkelt, säger Boström-Mäkelä.

En bild på en kvinna som planterar blommor i en park. Hon ler och har på sig en reflexväst. I bakgrunden syns flera personer som jobbar för parkavdelningen och som planterar
Helena Boström-Mäkelä arbetar på parksektionen i Hangö. En bild på en kvinna som planterar blommor i en park. Hon ler och har på sig en reflexväst. I bakgrunden syns flera personer som jobbar för parkavdelningen och som planterar Bild: Anna Björkqvist / Yle Hangö,planteringar,Västnyland,parksektionen

Eftersom våren i sig var sen, innan värmen slog till, så har parksektionen inte hunnit plantera blommor tidigare. Det här var tur eftersom de redan har haft bråttom med att hinna vattna alla växter.

Mycket vatten räddar sommarblommorna

Parksektionens Janina Sannholm planterar petunior i Kyrkparkbacken framför kyrkan.

Bredvid henne finns de blompelare som parksektionen bygger upp framför trappan.

En bild på människor som planterar blommor. Det är sex personer och de planterar rosa blommor i en backe runt en stentrappa som leder till kyrkan. I början av trappan finns två pelare av blommor. Blommorna går i vitt och rosa.
Kyrkparken i Hangö rustas alltid fin med sommarblommor till sommaren En bild på människor som planterar blommor. Det är sex personer och de planterar rosa blommor i en backe runt en stentrappa som leder till kyrkan. I början av trappan finns två pelare av blommor. Blommorna går i vitt och rosa. Bild: Anna Björkqvist / Yle Plantering,parker,Hangö,Västnyland,kyrkparken i hangö

- Man blandar torv och vatten till en smet och så sätter man in blommor och så bygger man ihop det, Man sätter på flera varv och flera blommor, säger Sannholm.

Förra året gick färgerna i blått och vitt för att fira Finlands hundraårsdag. I år föll valet på vitt och rosa.

En bild på en kvinna som gräver ner sommarblommor i en backe. Hon har på sig en reflexväst och i bakgrunden syns blommor i lådor.
Janina Sannholm gräver ner ettåriga sommarblommor i Kyrkparken i Hangö. En bild på en kvinna som gräver ner sommarblommor i en backe. Hon har på sig en reflexväst och i bakgrunden syns blommor i lådor. Bild: Anna Björkqvist/Yle Hangö,blommor (prydnadsväxter),planteringar,rabatt (trädgård),Västnyland,kyrkparken i hangö

För att få blommorna att hålla i värmen gäller det vattna mycket.

- Före vi planterar så brukar vi doppa alla blommor i vatten så att de får suga åt sig och blir riktigt våta före vi planterar dem. Genast när vi har planterat blommorna så vattnar vi och vattnar ännu lite till så att de hålls vid liv, säger Janina Sannholm leende.

Ifall vädret fortsätter att vara varmt och regnfritt så kommer parkarbetarna att vattna mycket.

- Är det soligt så får man stå i med vattnandet, säger hon.

Badstränderna brukar de städa fram till 15 juni.

- I år har folk varit på stränderna redan länge, hela maj har det varit strandväder så vi har haft lite bråttom, säger Boström-Mäkelä.

Stefan Nyberg arbetar också på parksektionen i Hangö och sköter om bland annat stränderna och parkskogarna. Också hans arbete blev uppskjutet.

- Vårstädningen blev tre veckor försenad. Det gjorde att vi måste göra sommarjobbet samtidigt som vi vårstädade, säger han.

En bild på en man i reflexväst, keps och solbrillor. Han är klädd för arbete och står på en strand som han fixat upp. I bakgrunden syns hav och en vattenkarusell.
Stefan Nyberg arbetar på Hangö stads parksektion. En bild på en man i reflexväst, keps och solbrillor. Han är klädd för arbete och står på en strand som han fixat upp. I bakgrunden syns hav och en vattenkarusell. Bild: Anna Björkqvist / Yle Hangö,Plagen badstrand,Västnyland,badstränder,stefan nyberg

Nu samlas de sista högarna ihop vilket betyder att alla officiella badstränder är redo för sommaren.

Brukar det vara så att ni har bråttom att få allt undan?

- Nä normalt så har vi god tid att göra just stränderna i skick. Sen beror det förstås på hurudan hösten har varit. Ifall det är sly till lust och leda eller om det bara är lite, säger Nyberg.

I vintras röjde man bort de mesta av slyn vilket gjorde att parksektionen inte hade lika mycket jobb nu på våren.

Förstärkning från och med juni

Sommararbetarna kommer först i juni.

- Före det måste vi klara oss själva, säger Boström-Mäkelä.

Parksektionen får hjälp av nästan 50 sommarjobbare under sommaren. 13 av dem är sysselsatta med att plantera.

- Det är kanske inte sådant arbete som de är vana vid att göra hemma. En del är nog men en del är inte. De är ofta ganska positiva och tycker att det är ganska roligt att vara ute och göra kroppsligt arbete i stället för att sitta i skolan, säger Boström-Mäkelä.

Två av dem är 16-åriga Sofia Holm och 17-åriga Jonna Skarpman. Det här är Holms andra sommar på parksektionen och Skarpmans första.

En bild på två tjejer som sommarjobbar med att sköta om parker. Här sitter de på gräset i reflexvästar och planterar sommarblommor. Framför dem finns massor av rosa sommarblommor.
Jonna Skarpman och Sofia Holm sommarjobbar på parksektionen i Hangö. De flesta parkarbetarna jobbar som bäst med att plantera blommor i parkerna. En bild på två tjejer som sommarjobbar med att sköta om parker. Här sitter de på gräset i reflexvästar och planterar sommarblommor. Framför dem finns massor av rosa sommarblommor. Bild: Anna Björkqvist / Yle Hangö,Västnyland,parkavdelningen i hangö

Skarpman sökte jobbet eftersom hon ville vara ute i solen.

- Jag tänkte att det är skönt att vara ute när det nu en gång är sommar, säger hon.

Sofia Holm hade inte planterat växter före hon började sommarjobba på parksektionen. Men sommarjobbet handlar inte bara om att plantera blommor i parken.

- Vi har också klippt lindar och rensat ogräs, säger Holm.

En bild på två händer som placerar en blomma i en rabatt. Runtomkring finns mylla och gräs och i mitten en rad av blommor. Trädgårdshandskarna är av plast och gula.
En bild på två händer som placerar en blomma i en rabatt. Runtomkring finns mylla och gräs och i mitten en rad av blommor. Trädgårdshandskarna är av plast och gula. Bild: Anna Björkqvist / Yle Hangö,Västnyland,Plantering,Odling av blommor,Sommarblommor,parker,planteringar,rabatt (trädgård),trädgårdar,trädgårdsodling,trädgårdsskötsel (arbete),skötsel,parkavdelningen i hangö

Sommarjobbarna kan också jobba med att bland annat städa stränderna, röja och att klippa gräs.

Eftersom det är frågan om kroppsligt arbete utomhus, så gäller det att välja passande kläder.

- Man ska ha kläder som man inte bryr sig så mycket om eftersom de kan bli smutsiga, säger Skarpman.

Även solkräm och keps är att rekommendera.

Nya klätterställningar till Plagen

Badstranden Plagen fick nyligen en ny karusell med ett nytt tak. Förut hade karusellen dukar men nu består taket av aluminium.

- Den är målad med bilfärg och lackerad så den borde stå sig mot naturen så att den inte behöver bytas eller målas varje år, säger Stefan Nyberg.

En bild på havet. I mitten av bilden finns en karusell som snurrar i vattnet. barn åker i karusellen och barn springer i grunt vatten. Strandidyll.
Plagens badstrand har fått en ny karusell. En bild på havet. I mitten av bilden finns en karusell som snurrar i vattnet. barn åker i karusellen och barn springer i grunt vatten. Strandidyll. Bild: Anna Björkqvist / Yle Plagen badstrand,badstränder,Hangö,Västnyland,karusell,Skärgården (öar),simmare,vattenkarusell

Parksektionen kommer även få fullt upp med att skruva ihop nya lekställningar till Plagens badstrand.

- Det kommer att komma två mindre lekställningar till stranden i år och så fort som de kommer ska vi installera dem och bygga upp dem, säger Nyberg.

En bild på en person som sitter på en bänk och tittar ut över havet.
Plagens badstrand i Hangö har många besökare under soliga dagar. En bild på en person som sitter på en bänk och tittar ut över havet. Bild: Anna Björkqvist/Yle Hangö,Plagen badstrand,badstränder,Horisont,sommar,Västnyland,strand

Annars är det främst underhållsarbete som sysselsätter Stefan Nyberg och de parkarbetare som arbetar med honom.

I slutet av sommaren gräver parkarbetarna upp alla ettåriga sommarblommor som sedan komposteras. Därefter gräver man ner 15 000 lökväxter som välkomnar våren nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland