Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö tveksam till kvinnlig värnplikt, oroad över flyktingkrisen

Republikens president Sauli Niinistö på presskonferensen inför samtalen på Gullranda i juni 2018.
Republikens president Sauli Niinistö på presskonferensen inför samtalen på Gullranda Republikens president Sauli Niinistö på presskonferensen inför samtalen på Gullranda i juni 2018. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Gullranda,Finlands president

Republikens president Sauli Niinistö är inte övertygad om det vettiga i att införa värnplikt även för kvinnor. Bland annat det kom fram vid den presskonferens som presidenten höll inför de internationella samtalen vid presidentens sommarresidens Gullranda.

Niinistö fick en fråga om förslaget att införa en medborgartjänst som även skulle omfatta kvinnor. I praktiken skulle det alltså vara fråga om en motsvarighet till de unga männens värnplikt.

Presidenten sade att han inte är övertygad om att det med tanke på helheten skulle vara värt att rycka även de unga kvinnorna från exempelvis studierna på samma sätt som samhället gör med männen idag.

De stora styr och ställer

Förutom den här klart inrikespolitiska frågan fick Niinistö mest svara på spörsmål som gällde de internationella ärenden som dominerar samtalen på Gullranda.

Presidenten sade att han är bekymrad över den utveckling där enstaka starka länder strävar efter att sinsemellan komma överens om frågor som även gäller andra länder.

Det är i de små ländernas intresse att alla respekterar internationella avtal och institutioner. Därför är den pågående utvecklingen bekymmersam, konstaterade Niinistö.

- Exempelvis har FN:s säkerhetsråd inte lyckats fatta enhälliga beslut på länge.

Han sade också att EU är för svagt.

- Vi förklarar ofta det här med att det finns motstridiga intressen. Jag frågar mig om världen har utvecklats i en sådan riktning att styrka är det enda som respekteras.

Ny flyktingkris på gång?

Presidenten uttryckte även sin oro över att flyktingsituationen åter ser ut att eskalera.

- En ny, rätt massiv invandring ser ut att vara på gång, sade Niinistö till Svenska Yles reporter Rikhard Husu.

Presidenten konstaterade vidare att utmaningen måste lösas tillsammans, i och med att den berör hela EU.

- Om vi går mot en situation där alla fattar sina egna beslut blir situationen rätt knepig. Under den närmaste tiden kommer man säkert att föra djuplodande diskussioner om förutsättningarna för gemensamma åtgärder.

Läs mera:

Kommentar: Rörigt säkerhetspolitiskt läge sätter tonen för diskussionerna på Gullranda

Man kan knappast tänka sig ett mer fridfullt ställe än presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal en solig eftermiddag i juni.
På de globala arenorna är det ändå allt annat än harmoni som råder just nu, skriver Rikhard Husu.