Hoppa till huvudinnehåll

Audichef greps till följd av utsläppsskandalen

Audichefen Rupert Stadler.
Audichefen Rupert Stadler. Audichefen Rupert Stadler. Audi,Volkswagen,Volkswagens utsläppsskandal

Audichefen Rupert Stadler har gripits till följd av Volkswagens utsläppsskandal. Enligt åklagaren har han gripits för att hindra honom från att undanhålla bevismaterial.

En talesman för Volkswagen, som äger Audi, bekräftar för BBC att Stadler är gripen. Han kommer att förhöras på onsdagen.

Volkswagens utsläppsskandal uppdagades för tre år sedan i samband med att man upptäckte att bilar hade utrustats med apparater som möjliggjorde utsläppsfusk.

Ursprungligen påträffades apparaterna i Volkswagens bilar men även Audi har dragits in i skandalen.

Volkswagen har medgett att nästan 600 000 bilar som sålts i USA hade utrustats med fuskapparaterna.

Biljätten har också medgett att mjukvaran hos 11 miljoner av dess dieselbilar kan avgöra när de utsläppstestas och fuska med utsläppen.

"Ny botten för Volkswagen"

Volkswagen har lagt undan ungefär 30 miljarder dollar för att täcka böter, återkallade bilar och åtal, skriver Reuters.

Bolaget har också uppgett att de kommer att spendera miljarder för att utveckla elektriska bilar i ett försök att låta sitt rykte återhämta sig.

Analytiker på Evercore kallar Stadlers gripande "en ny botten för Volkswagen".

- Nästan tre år efter dieselskandalens avslöjande kräver det att polisen skrider till handling för att någon ska göra något åt Audis chef.

Gruppens vd Martin Winterkorn lämnade sin post bara dagar efter att utsläppsfusket uppdagades men Stadler har till och med befordrats i år.

Läs mera:

Volkswagen-chef lydde ledningen, sparkades och kastades i fängelse - företagets höjdare njuter av miljonpension

Bilkoncernen Volkswagens ledande ingenjör Oliver Schmidt har dömts till sju års fängelse i Detroit i USA. Det här på grund av Volkswagens utsläppsskandal.