Hoppa till huvudinnehåll

Lagkaptenen visade vägen – Granqvist sköt Sverige till seger mot Sydkorea

En perfekt slagen straff av Andreas Granqvist gav Sverige segern i den första gruppspelsmatchen mot Sydkorea. En viktig seger men tanke på Sveriges drömmar om en åttondelsfinal.

Efter en paus på tolv år var Sverige i dag tillbaka i VM-sammanhang då man ställdes mot Sydkorea i den första matchen. I en grupp som även innehåller Tyskland och Mexiko var seger ett måste för Sverige om man ska ha någon chans att gå vidare till åttondelsfinal.

Och seger var precis vad det blev. Sverige hade svårt att få hål på den storspelande sydkoreanska målvakten Hyun-Whoo Cho men i mitten av den andra halvleken fick laget en straff.

Victor Claesson föll i straffområdet och huvuddomaren valde först att fria men efter videogranskning ändrade han sitt beslut.

Efterlängtat mål för Sverige

Lagkaptenen Andreas Granqvist tog hand om straffen och var iskall från elva meter. Cho gick åt höger och då rullade Granqvist enkelt in bollen vid den vänstra stolproten.

Granqvist sprang sedan direkt fram till den svenska klacken för att fira sitt mål. Närmare 8000 svenska fans uppges ha varit på plats på arenan i Nizjnij Novgorod.

– Det var en typisk premiär. Vi inledde svagt och men sedan tar vi över. Vi krigade och fick en straff som vi gjorde mål på, säger Granqvist till SVT.

Målet var efterlängtat för Sverige. Inför VM spelade laget tre raka träningsmatcher utan att göra ett enda mål.

Andreas Granqvist sätter en straff
Andreas Granqvist sätter en straff Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018,Andreas Granqvist

Sett över 90 minuter var Sverige det klart bättre laget. Sydkorea kom in i matchen med fart och energi men efter en dryg kvart mattades man av och Sverige tog över.

Sydkorea var uddlösa i anfallet och hade inte ett enda skott på mål i matchen. Laget får också tacka målvakten Cho för att det bara blev ett baklängesmål. I mitten av den första halvleken kunde och borde Marcus Berg ha gjort mål då han fick ett friläge men Cho gjorde en strålande benparad.

Sveriges VM fortsätter på midsommardagen med match mot Tyskland. Samma dag möter också Sydkorea Mexiko.

– Vinner vi den matchen så är vi klara för åttondelsfinal. Det är Tyskland som har pressen på sig nu, säger Granqvist.

Resultat:

Sverige – Sydkorea 1–0
65 min 1–0 Andreas Granqvist str

Läs också

Nyligen publicerat - Sport