Hoppa till huvudinnehåll

Livsviktiga adrenalininpennor slut - "Så här katastrofalt har jag inget minne av att det skulle ha varit förut"

Medicin på ett metallbord
Den här adrenalinpennan var apotekets sista, och den är enbart ämnad för barn. Medicin på ett metallbord Bild: Amanda Vikman/Yle adrenalin

Bettina Westerholm har åkt ambulans två gånger på grund av allergiska reaktioner. Hon har haft svårt att få tag i medicinen den här våren och sommaren.

- Potentiellt skulle jag kunna dö utan min adrenalinpenna, det är realiteten. Medicinen är jätteviktig som en första hjälp, säger Westerholm.

På grund av pollen och till exempel getingar är det under vår, sommar och höst som medicinen behövs som mest. Själv har hon en adrenalinpenna som går ut i augusti och hoppas att situationen har blivit bättre då.

- Man tänker att det värsta inte händer åt mig, men det gör ju det. Det har ju redan hänt två gånger att man har tillkallat ambulans för att jag inte hade en fungerande epipen med mig, säger hon.

en apoteksskylt
Apotekarna är bekymrade över situationen. en apoteksskylt Bild: Amanda Vikman/Yle apotek

Om man drabbas av en allvarlig allergisk reaktion så behöver man få en dos från adrenalinpennan. Om inte så finns risken att man drabbas av andnöd och i värsta fall kan man dö. De som känner till att de är mycket allergiska har alltid med sig adrenalinpennan.

Tove Andersson som bor i Åbo går på hyposensibilisering för sin pollenallergi och behöver pennan de dagar hon får behandlingen. Hon besökte fem apotek i april i år men lyckades inte få tag på medicinen.

Tove Andersson mot en tegelvägg
Tove Andersson är inte nöjd med osäkerheten. Tove Andersson mot en tegelvägg Bild: Amanda Vikman/Yle person,Tove Andersson

- Då sa man att det skulle komma mera i maj, men nu i veckan när jag försökte igen så var det slut igen, och då har jag även recept på flera märken, säger hon.

Apoteken rådvilla

Vid Yle Åbolands rundringning framgick att alla apotek i skärgården förutom Pargas saknar adrenalinpennor för vuxna. Pargas fick en leverans i veckan men påpekar att partiaffärerna inte har satt ut något datum för när de går att beställa nästa gång.

Paula Olin har jobbat som farmaceut i 20 år och på hennes arbetsplats, Hansatorgets apotek i Åbo, är man förundrad över läget.

- Just nu har vi inga Epipen för vuxna, men vi hjälper kunden att söka nytt recept till något av de andra märkena som vi har några stycken kvar av på hyllan.

- Brukar det vara så här?

- Medicin tar nog emellanåt slut i partiaffären men kanske inte så här katastrofalt. En medicin som behövs akut har jag nog inte någon minnesbild av att skulle ha tagit slut på det här viset, säger Olin.

När Yle pratade med Epipentillverkaren Mylan gav de svaret att man har haft svårigheter i produktionslinjen och bara kan hoppas på att situationen förbättras snart. När och om läget förbättras kunde de inte ge svar på.

Närbild av en geting på berg.
Ett getingstick kan vara livshotande för känsliga personer. Närbild av en geting på berg. Bild: Yle/Vastavalo:Markus Kauppinen Getingar,insekter

Vid ämbetsverket Fimea som bland annat övervakar läkemedelspreparat säger överinspektör Minna Kurronen att man i fredags fick in en leverans adrenalinpennor. Dessa har ännu inte nått ut till apoteken men för tillfället ser det lite bättre ut enligt Kurronen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland