Hoppa till huvudinnehåll

Lyckas England där Tyskland, Brasilien och Argentina gick bet?

VM-favoriterna har snubblat på underdogs i sina öppningsmatcher i VM. Går England samma öde till mötes eller lyckas man prestera då förväntningarna på laget lär vara lägre än vanligt?

Tunisien – England, klockan 21.00

Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med referat på svenska av Jonas Lindholm.

Tunisiens utgångsläge: Allt är hemåt.

Som spelare kan man bara gilla läget: Varje mål som det tunisiska fotbollslandslaget gör och varje poäng laget kniper i de två öppningsmatcherna i VM mot England och Belgien är ett enormt plus.

För det fösta har Tunisien bara vunnit en enda VM-match genom tiderna, och det är 40 år sedan dess. För det andra hade Tunisien en förvånansvärt enkel väg till VM – det tuffaste laget man mötte i hela kvalet var Kongo-Kinshasa.

Som en jämförelse ställdes Nigeria mot Kamerun, Marocko slog ut Elfenbenskusten och Egypten mötte Ghana i sin kvalgrupp. Tunisien är alltså oprövat mot starkt motstånd i det här sammanhanget.

Tunisiens VM-lag tränar.
Tunisiens VM-lag tränar. Tunisiens VM-lag tränar. Bild: Sergei Savostyanov/TASS/All Over Press Tunisiens herrlandslag i fotboll

För det tredje har Tunisien inte ens nått semifinal i det afrikanska fotbollsmästerskapet på sina sju senaste försök.

För det fjärde lystrar Tunisiens största stjärna till namnet Wahbi Khazri.

Ringer det inga klockor? Denna striker har kanske sin bästa klubblagssäsong i karriären bakom sig i franska ligalaget Rennes, men före det lyckades han inte ta en plats som ordinarie i Sunderland på tre år. Nu är han dessutom halvskadad.

Få lag kan alltså gå in i VM med lika låga förväntningar som Tunisien. Om man lyckas utnyttja det och undvika stortävlingsnerver så finns chockpotential. I sin sista träningsmatch inför VM visade Tunisien att man kan frustrera motstånd av världsklass – Spanien vann med bara 1–0 och fick vänta på segermålet fram till den 84:e matchminuten.

Englands utgångsläge: Lugn bara pojkar – men se nu till att vinna genast!

Den engelska fotbollspubliken och medierna på hemmaplan tenderar hajpa landslaget inför stora mästerskap.

Spelarmaterialet har dock sällan motsvarat förväntningarna, trycket på spelarna har blivit för högt och uppladdningen inför turneringarna har dessutom ofta föregåtts av osäkerhet kring både spelarval och taktik – än har man bett gamla ringrävar som Jamie Carragher och Paul Scholes göra comeback i landslaget inför ett stort mästerskap, än har man flyttat ner Wayne Rooney från anfallet till mittfältet strax före turneringen.

I år är förväntningarna betydligt mer dämpade och den värsta uppståndelsen kring Three Lions har uteblivit. Stämningen kring årets relativt unga upplaga av det engelska landslaget präglas i stället av en lugn optimism och förberedelserna verkar ha gått som på räls.

Då man dessutom förfogar över världsspelare som Harry Kane samt unga och kreativa killar med stor potential såsom Dele Alli och Raheem Sterling ser offensiven ovanligt intressant ut ur engelskt perspektiv.

Dele Alli och Harri Kane firar i matchen mot Arsenal.
Tottenham-duon Dele Alli – Harry Kane kan visa vägen för engelsmännen. Dele Alli och Harri Kane firar i matchen mot Arsenal. Bild: All Over Press Harry Kane,Dele Alli,Tottenham Hotspur FC

I VM-öppningen förväntas England ändå dominera och helst vinna med marginal över anonymt motstånd. Det är upp till bevis för ungdomarna direkt – om det inte lossnar mot Tunisien smulas optimismen snabbt sönder. Nådighet hör inte till de brittiska tabloidernas dygder.

Snackisen: Bristen på snackisar

VM-uppsnacket har kryllat av kommentarer i stil med: ”Oj, vad lugnt det har varit kring England i år” och ”Vi går in i VM helt utan förväntningar”.

Ändå vet precis hela fotbollsvärlden att allt annat än avancemang från denna förhållandevis enkla grupp med blåbären Tunisien och Panama vore en flopp av gigantiska proportioner.

I VM-öppningen får vi se om de positiva vibbarna omsätts i resultat.

Håll koll på:

Gör Harry Kane sitt första turneringsmål? Frågar du vilka de tre största stjärnorna i fotbollsvärlden är svarar de flesta antagligen Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Neymar.

År 2017 tillhörde ändå Harry Kane. Han är den spelare i Europa som gjorde flest mål av alla under kalenderåret i klubb- och landslaget sammanlagt: 56 mål på 52 matcher. Messi gjorde 54 mål på 64 matcher medan Ronaldo, Robert Lewandowski och Edinson Cavani gjorde 53 mål vardera.

Kane jagar sitt första storturneringsmål och mycket hänger på honom om England ska nå långt i VM i Ryssland.

Finns Wahbi Khazri på planen? Khazri fick bara starta åtta av Sunderlands ligamatcher som släpande forward under David Moyes säsongen 2016–2017 – en säsong som slutade i nedflyttning från Premier League.

Khazri drog sina slutsatser och lånades ut till Rennes, där han gjorde succé i en ny roll som renodlad striker. Den rollen lär han också axla i det tunisiska landslaget – såvida han alls kan spela.

Wahbi Khazri firar mål.
Tunisiens nummer 10, Wahbi Khazri, har en framgångsrik säsong bakom sig. Wahbi Khazri firar mål. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Wahbi Khazri

Han medverkade inte i någon av de tre träningsmatcherna i VM-uppladdningen och lär med säkerhet inte kunna spela 90 minuter mot England. Spelar han över huvud taget lär han vara Tunisiens farligaste offensiva vapen.

Referentens tips:

England kan finna det tunisiska försvaret lika svårforcerat som Spanien gjorde för ett par veckor sedan, och då kan vad som helst hända. Mer sannolikt är det att Alli, Sterling och Kane visar vägen, att England gör mål under den första halvtimmen och tar en stabil seger med 2–0.