Hoppa till huvudinnehåll

Minns du midsommarvädret sedan 80-talet? Det har varit varmast i S:t Karins och kallast på Kallan visar vår tjänst – och också i år ser det ut att bli ostadigt

Varm och kall midsommar
Varm och kall midsommar midsommar,väderprognos

Vi har kartlagt hurdant vädret längs kusten har varit under midsommarhelgen. Här kan du kolla historiska väderobservationer från tolv mätpunkter vid kusten.

Tjänsten har uppgifter om midsommaraftonens och -dagens högsta temperatur och dygnsnederbörd. Datan kommer från tolv av Meteorologiska institutets mätstationer längs med kusten i Svenskfinland.

Du kan kolla hur midsommarvädret har varit nära dig under olika år. De tidigaste uppgifterna är från midsommaren år 1986. Regnmängder mäts inte vid alla väderstationer och för alla stationer finns det inte data ända från åttiotalet.
Artikeln fortsätter nedanför tjänsten.

Välj din närmaste väderstation på kartan:

Midsommarafton

ÅrMax­temp.Regn

Midsommardagen

ÅrMax­temp.Regn

Midsommarvädret kan variera med nästan 20 grader

Tjänsten visar tydligt hur varierande vädret kan vara. År 2013 var det över 20 grader varmt på nästan alla väderstationer. Följande år hade vi den kallaste midsommaren på hela 2000-talet. Då var det inte varmare än 14 grader på någon av de elva väderstationerna.

Yles meteorolog Anne Borgström förklarar varför midsommarvädret är så pass varierande.

Yles meteorolog Anne Borgström
Anne Borgström jobbar som meteorolog på Yle Yles meteorolog Anne Borgström Bild: Yle/Jyrki Valkama Anne Borgström,meteorologer,Yle

- Typiskt är att sommaren brukar ta sitt grepp kring midsommar eller i de sista dagarna av juni, då går vi mera tydligt in i ett sommarväder.

Slutet av juni är alltså en brytningspunkt för vädret. I maj kommer det ofta in kalla vindar från Ishavet. Sedan pågår en kamp mellan varma och kalla luftmassor i juni eller så har sommarvädret redan börjat.

- I värsta fall är vi ännu kvar i det kyligare vädret kring midsommar. I år har vi fått förkänning av sommarvärme, vi hade ju högsommarvärme redan i maj, berättar Anne Borgström.

Kallast vid Kallan

Vid Österbottens kuststsationer är midsommaren ofta kyligare än längre söderut. Vid väderstationen Kallan utanför Larsmo var maxtemperaturen på midsommaraftonen 2014 bara 8,1 grader. Det är den lägsta maxtemperatur som uppmätts under midsommarhelgen vid stationerna på hela 2000-talet.

Fyren på Kallan
Väderstationen på Kallan ligger ute till havs. Fyren på Kallan Kallan (Norge)

Också i snitt har Kallan haft det kyligaste midsommarvädret under 2000-talet. Bara år 2010 var det över 20 grader varmt, alla andra år har temperaturerna legat under 15 grader, vilket för det mesta har varit kyligare än på andra håll.

- Västra och Norra Finland har lätt ännu den kalla luftmassan framför sig och har ofta nattfrost ännu i juni. Finland är ett långt land och Ishavet är så pass nära norrut. Havet och sjöarna påverkar också temperaturen väldigt mycket, säger Borgström.

Vädret kan följaktligen variera mycket beroende på om man befinner sig vid havet eller en bit inne i landet.

S:t Karins slog värmerekord 2013

Vill man inte frysa kan det vara bra att hålla sig på land. De väderstationer som har uppmätt det varmaste midsommarvädret finns alla på torra land.

Svenskfinlands varmaste midsommar på 2000-talet firades i Åboland 2013. Då var det hela 25,3 grader varmt vid väderstationen S:t Karins, Yltöinen som ligger söder om Pikis.

Också 2016 var det varmare än vanligt under midsommarhelgen, inte bara i S:t Karins utan vid alla väderstationer.

Värmeböljor är ändå sällsynta under midsommarhelgen. Det vanligaste midsommarvädret på stationerna längs med kusten är 15-19 grader och uppehåll.

Blombukett till midsommar.
Blombukett till midsommar. Bild: Mostphotos midsommar,blommor,blombukett

- Om vinden går passligt söderifrån i Södra Finland och framför allt om det sen kommer in dimma så kan det lätt under samma dag kännas höstigt och kallt ute på Kajsaniemi som är en udde, jämfört med Tusby där det kan vara högsommarvärme eller i alla fall sommarväder. Om man tänker på västkusten så har vi självklart samma fenomen där, så stora lokala skillnader har vi nog, konstaterar meteorolog Anne Borgström.

Statistiken råder dig att ta med regnkläder

Det har regnat under mer än hälften av midsomrarna på 2000-talet om man ser till dygnsnederbörden.

Av någon anledning har midsommaraftonen ofta varit regnigare än midsommardagen.

År 2002 regnade det på midsommarafton i hela södra Finland men det höll upp på midsommardagen. Midsommardagen 2002 var varm och solig.

människor i regnmundering runt en midsommarstång.
Ofta är gummistövlar och regnkläder bättre än sommarklänning under midsommarhelgen människor i regnmundering runt en midsommarstång. sommarhögtider

2012 var däremot midsommardagen väldigt blöt, det regnade mellan 8 och 31 mm vid stationerna i södra Finland. 31 mm uppmättes i Hangö Tvärminne på midsommardagen 2012.

I Kajsaniemi i Helsingfors har det regnat någondera dagen under femton av de sjutton senaste midsomrarna.

Torrast har det varit på Åland. Vid Jomalby väderstation har det regnat bara under fyra midsommaraftnar på 2000-talet.

Meteorologiska institutet har samlat historiska uppgifter om midsommarvädret i hela landet på sin webbplats (på finska).

I år då?

Den här sommaren har vi redan fått njuta av sol och värme i och med det vackra majvädret. Men midsommaren verkar inte följa samma mönster – den väntas bli kylig, ostadig och blåsig.

Temperaturen i Österbotten väntas ligga under 15 grader. I Södra Finland blir det lite varmare men det är inte tal om någon högsommarvärme.

- Vi kommer nog inte upp till 20-gradersstrecket, säger Borgström.

Ett litet barn fösöker fånga regnet med händerna.
Ett litet barn fösöker fånga regnet med händerna. Bild: Yle/Rolf Granqvist regn,regndroppar

På fredag kommer det in regn söderifrån, men det verkar som att det mesta landar i Österbotten.

- I Österbotten blir det regnigare och blåsigare. I söder finns det bättre chanser att få en torr midsommar.

Även om många skulle föredra strålande solsken kommer regnet som en välbehövlig andningspaus för naturen som varit mycket torr under de senaste veckorna.

- Men när det handlar om skurar är variationen ganska stor, vissa ställen kan få massor av regn medan grannkommunen blir utan. Så jag tror nog att det kan finnas områden där man inte får tända brasor under midsommaren, säger Borgström.

När meteorologens egen väderprognos slog fel

Midsommarvädret är ett givet samtals- och nyhetsämne. Anne Borgström minns särskilt en midsommarprognos som slog slint för många år sedan.

- Det var för ett antal år sedan då jag jobbade som frilansmeteorolog på TV-nytt. På torsdag såg vädret ut att bli vackert över midsommar och jag berättade gladeligen om det vackra midsommarvädret och åkte själv ut till Nötö i Skärgårdshavet där vi njöt av en vacker och varm midsommar.

- När jag kom tillbaka från midsommarfirandet så visade det sig att det hade regnat i nästan hela landet. Då var det nog många som kom och sade att väderprognosen blev helt fel, säger Anne Borgström.

"App" ändrat till "tjänst" 19.6 kl 11:12.