Hoppa till huvudinnehåll

När livet vänder: Livsberättelser kantade av tragedi och styrka

Programledare Anja Kontor står vid en stenpelare.
Anja Kontor - programledare för serien När livet vänder. Programledare Anja Kontor står vid en stenpelare. Bild: SVT / Janne Danielsson Yle Fem,Anja Kontor,säsong 5

I serien När livet vänder möter Anja Kontor människor som berättar om var trösten kan finnas när det oväntade händer. Människor som tagit sig igenom svåra händelser i livet och hittat ny mening.

I femte säsongens första avsnitt träffar vi Heidi som växte upp i den ryska delrepubliken Dagestan där terror, våld och kidnappningar hör till vardagen. Heidi själv blev kidnappad som nioåring.

Efter att hoten mot familjen eskalerat fick hennes pappa nog och reste med henne till Stockholm där han lämnade henne helt ensam, 17 år gammal. En fiol räddar hennes liv i en hemlös tillvaro.

Barnen försvann, familjerna försvann. Det enklaste sättet att få pengar är att göra någon illa.― Heidi

I efterföljande avsnitt berättar den världsturnerande musikern och samen Simon Marainen från Nedre Soppero om familjetragedin som fick honom att omvärdera hela sitt liv.

Också låtskrivaren Peter Hallström medverkar i serien. Han är den okända kändisen som jobbat med några av Sveriges största artister och skrivit låtar som Håll mitt hjärta och Kärleksvisan. Hans livsvandring har bland annat kantats av en uppväxt i frikyrkomiljö och en svår ångestattack.

Peter Hallström och Anja Kontor med gröna träd i bakgrunden.
Peter Hallström och Anja Kontor. Peter Hallström och Anja Kontor med gröna träd i bakgrunden. Bild: SVT Yle Fem,Anja Kontor,Peter Hallström,avsnitt 4

Magda Hueckels son föddes med en sällsynt och dödlig sjukdom. Läkarnas prognos var dyster: Leo skulle aldrig kunna gå, prata eller andas på egen hand. Det blev en kamp mot alla odds och en personlig inspelning som ledde till en Oscarsnominering.

Andreas Norman, som vi träffar i det sjätte programmet, sändes till kaoset i Thailand efter tsunamin 2004 för att rapportera hem om vad som hänt. Men istället fick han börja sortera och identifiera hundratals kroppar, något som förändrade hela hans liv och skapade en kris tio år senare.

I säsongens övriga avsnitt möter vi Inger Berg som förlorade sin man i nervsjukdomen ALS, fembarnspappan Ari Riabacke som förlorat sina närmaste i självmord, tarfikolycka och cancer och Lisa som drabbades av en förlossningsdepression som höll på att kosta familjen, babylyckan och hela livet.


Orginaltitel: När livet vänder (Säsong 5)
8 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

Produktion: SVT / Nordvision

Läs också