Hoppa till huvudinnehåll

Strid om flyktingpolitik i Tyskland – bayerska kristdemokrater kan späda på konflikten eller ge Merkel mer tid

Angela Merkel.
Angela Merkel. Angela Merkel

Det handlar om en strid som till och med kan betyda slutet för den sittande tyska regeringen. Förbundskansler Merkel står igen under attack från kristdemokraternas bayerska systerparti CSU. Som så många gånger tidigare handlar det också nu om Merkels flyktingpolitik.

En oangenäm kväll för förbundskansler Angela Merkel. Tillsammans med ledande kristdemokrater hade man i går kväll samlats för att först se på VM-matchen mellan Tyskland och Mexiko för att därefter diskutera krisen med det bayerska systerpartiet CSU.

Om fotbollen inte bjöd på några ljusglimtar, så gör inte umgänget med de bayerska nästan partikamraterna det för tillfället heller.

Efter att det blev klart att CSU-chefen och inrikesministern Horst Seehofer vill börja avvisa vissa flyktingar vid de tyska gränserna har han och Merkel varit på kollisionskurs.

Horst Seehofer.
Horst Seehofer. Horst Seehofer. Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN Horst Seehofer

Idag väntas nya beslut från CSU-håll och om man verkligen fortsätter på den nuvarande konfrontationskursen så betyder det här att inrikesministern får grönt ljus för att börja stoppa flyktingarna – uttryckligen mot Merkels vilja.

De senaste uppgifterna i tysk media tyder ändå möjligen på att CSU kommer att ge Merkel två veckor tid att komma med sin europeiska lösning gällande flyktingarna.

Merkel vill inte handla utan EU

Merkel själv har nämligen hela tiden talat om att det kommande EU-toppmötet blir avgörande för att nå en lösning.

– Migrationen är en stor utmaning för hela Europa och därför behövs det gemensamma lösningar. Jag ser frågan som avgörande med tanke på sammanhållningen i Europa, konstaterade Merkel under veckoslutet.

Helt konkret handlar striden mellan systerpartierna CDU och CSU alltså om Tyskland ska börja avvisa bland andra flyktingar som tidigare har registrerats i andra EU-länder.

CSU vill nu fatta beslutet nationellt, medan Merkel och CDU uttryckligen varnar för att handla på eget bevåg och fatta beslut som går emot andra EU-länder.

Om Tyskland börjar avvisa flyktingar vid sina gränser, så skulle det i första hand drabba Österrike.

Oklart hur konflikten kan lösas

Det här är inte första gången som CSU öppet motarbetar Merkels flyktingpolitik, relationerna mellan CSU och förbundskanslern har varit mycket ansträngda allt sedan flyktinghösten 2015.

Med CSU-chefen Seehofer som inrikesminister ser partiet nu tydligen ändå möjligheten att på allvar utmana kanslern i flyktingfrågan.

Hur konflikten egentligen ska lösas utan att varken Merkel eller Seehofer ska se ut som den stora förloraren är ändå oklart.

Om Merkel eventuellt sparkar sin inrikesminister har hon en regeringskris på halsen, låter hon honom genomföra sina planer betyder det ett mer än snöpligt slut på hennes flyktingpolitik sedan år 2015.

Dessutom blir det då ännu svårare att nå den europeiska lösning i flyktingfrågan som Merkel hela tiden själv har arbetat för.