Hoppa till huvudinnehåll

Testa gammal rätt på nytt sätt - buljongkokt svedjerova med krämig rågstuvning

Det är säkert få som hört om svedjerovan. Innan potatisen gjorde sitt intåg var den basföda i Norden och odlades som namnet säger på områden där man nyligen röjt och bränt mark.

Svedjerova kan ersättas med majrova som är lättare att få tag på.

Fett är avgörande för att komma åt rovans beska och utveckla den fylliga smaken. Majrovan har inte samma beska men kan tillredas på samma sätt.

Ingredienser till 4 portioner:

  • 4 små svedjerovor
  • 100 gram smör
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 deciliter grönsaksbuljong
  • Gör så här:

  1. Skär av topp och botten på rovorna för bättre stekyta.
  2. Smält smöret i panna, lägg i rovorna tillsammans med rosmarin och vitlök.
  3. Slå på grönsaksbuljong. Låt rovorna puttra under lock tills de är mjuka, ca 30 minuter.
  4. Ta av locket, låt buljongen reducera till smörsky. Bryn rovorna på båda sidor och ös under tiden med smörskyn.
  5. Servera de buljongkokta svedjerovorna på stuvad råg.

    Recept på Pauls krämiga rågstuvning och grönsaksbuljong hittar du längs ner i artikeln.

    Vill du själv testa att odla svedjerova så hittar du tips och råd i en länk här under.

    Svedjerova steks i en panna.
    Svedjerova steks i en panna. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,rova

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Hemlagad tofu ger bättre smak och blir betydligt billigare

    Följ Strömsös steg för steg-guide.

    Att göra tofu hemma är som att pyssla med ett långkok. Det tar sin tid men i slutändan får du en tofu med mera smak och bättre konsistens än om du köper den färdig. Ett kilo sojabönor kostar kring tre euro och ger i slutändan fyra till fem stycken tofuostar. Kostnaden blir ungefär hälften av butikspriset. Inte illa.

  • Bygg proffsiga hinder till käpphästloppet

    Det är roligt med minst ett specialhinder.

    Hoppbanan blir lite roligare om man har minst ett riktigt fint hinder. Jim visar tre modeller, som man med lite skicklighet kan bygga själv.

Nyligen publicerat - Strömsö