Hoppa till huvudinnehåll

Testa gammal rätt på nytt sätt - buljongkokt svedjerova med krämig rågstuvning

Det är säkert få som hört om svedjerovan. Innan potatisen gjorde sitt intåg var den basföda i Norden och odlades som namnet säger på områden där man nyligen röjt och bränt mark.

Svedjerova kan ersättas med majrova som är lättare att få tag på.

Fett är avgörande för att komma åt rovans beska och utveckla den fylliga smaken. Majrovan har inte samma beska men kan tillredas på samma sätt.

Ingredienser till 4 portioner:

  • 4 små svedjerovor
  • 100 gram smör
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 deciliter grönsaksbuljong
  • Gör så här:

  1. Skär av topp och botten på rovorna för bättre stekyta.
  2. Smält smöret i panna, lägg i rovorna tillsammans med rosmarin och vitlök.
  3. Slå på grönsaksbuljong. Låt rovorna puttra under lock tills de är mjuka, ca 30 minuter.
  4. Ta av locket, låt buljongen reducera till smörsky. Bryn rovorna på båda sidor och ös under tiden med smörskyn.
  5. Servera de buljongkokta svedjerovorna på stuvad råg.

    Recept på Pauls krämiga rågstuvning och grönsaksbuljong hittar du längs ner i artikeln.

    Vill du själv testa att odla svedjerova så hittar du tips och råd i en länk här under.

    Svedjerova steks i en panna.
    Svedjerova steks i en panna. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,rova

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö