Hoppa till huvudinnehåll

Trafikskyddet: Var fjärde ungdom känner någon som har kört drogpåverkad

Fortkörning.
Fortkörning. Bild: YLE/Rolf Granqvist trafikbrott

En fjärdedel av ungdomarna i åldern 15-20 år känner personligen någon som har kört ett fordon under drogpåverkan. En överväldigande majoritet anser också att köra påverkad är en allvarlig eller mycket allvarlig trafikförseelse.

Trafikskyddet undersökte ungas attityder om att köra påverkad under våren, och där framkommer det tydligt att drogerna är en del av ungas vardag och att det också syns i trafiken.

– Resultatet visar att drogerna är en etablerad del även av de ungas värld. Därför syns detta också i trafiken. Att köra påverkad är alltid en stor riskfaktor. Det spelar ingen roll vad du är påverkad av – du har ingenting att göra i trafiken i det tillståndet, säger Laura Loikkanen som är planerare vid Trafikskyddet.

I drygt en tredjedel av alla rattfyllerier är föraren påverkad av något annat än alkohol. Under de senaste tio åren har fallen där föraren är påverkad av droger eller läkemedel mer än fördubblats, och trenden verkar bara växa.

Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Amfetamin är vanligaste drogen i trafiken. Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver. Bild: Mostphotos/Llev Dolgachov Droger

Vanligast är att en drogpåverkad förare är påverkad av amfetamin, cannabis eller bensodiazepiner.

Trafikskyddets enkät bland unga visar ändå att attityderna mot att köra drogpåverkad är stränga i och med att 94 procent av 15-20 åringar anser att det är en allvarlig eller mycket allvarlig trafikförseelse.

– Kompisarnas ingripande spelar en betydande roll när det gäller att förhindra rattfylleri. En modig typ hindrar sin kompis från att köra under påverkan, vare sig det handlar om alkohol eller droger. Antagligen kommer också kompisen att tacka för det senast nästa morgon, säger Loikkanen.

Trafikskyddet driver också en kampanj för nykterhet i trafiken under sommaren som uppmanar kompisar att ingripa ifall någon tänker köra påverkad. Kampanjen går under namnet #modig.

Enligt Trafikskyddet är över en tredjedel av de som skadas eller dör till följd av rattfylleri i åldern 15-24 år.

Undersökningen bland ungdomarna i åldern 15-20 år gjordes av Kantar TNS på beställning av Trafikskyddet. Totalt deltog 625 ungdomar i den under våren 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes