Hoppa till huvudinnehåll

Trump vill skapa amerikansk rymdstyrka för att "dominera rymden"

USA:s president Donald Trump.
Donald Trump vill ha ett amerikanskt "rymdvapen". USA:s president Donald Trump. Bild: OLIVIER DOULIERY / POOL / EPA Donald Trump

USA:s president Donald Trump har beordrat att en amerikansk rymdstyrka skapas inom den amerikanska militären. Han vill se USA "dominera rymden".

- Det räcker inte med en amerikansk närvaro i rymden. Vi måste dominera rymden, säger Trump.

- Vi kommer att ha det amerikanska flygvapnet och rymdvapnet. Separata men olika. Det kommer att vara någonting. Mycket viktigt.

USA utgör en del av det internationella avtalet Rymdfördraget som förbjuder länder från att förvara massförstörelsevapen i rymden. Avtalet tillåter bara att månen och andra himlakroppar används i fredliga syften.

Trumps uttalande är den senaste utvecklingen i hans administrations planer på att utforska rymden i allt större utsträckning.

Neil Armstrong.
Astronauten Neil Armstrong på månen. Neil Armstrong. Bild: Photoshot. All rights reserved./All Over Press Apolloprogrammet,Neil Armstrong,rymden,månen,Apollo 11,Armstrong,månlandning

En resa till Mars också i sikte?

USA siktar på att skicka robotar till månen så tidigt som nästa år för att förbereda för nya astronautfärder till månen, uppgav en myndighetsperson på Nasa på måndag.

I december undertecknade Trump ett direktiv som enligt honom kommer göra det möjligt för astronauter att återvända till månen. Också en resa till Mars kan eventuellt bli aktuell.

Förra månaden bad Trump regeringen att granska lagstiftningen kring kommersiella rymdflyg.

Amerikanerna landade på månen för första gången 1969 efter en nästan tio år lång kapplöpning mellan Washington och Moskva.

Sedan dess har amerikanska försök att utforska rymden fokuserat på fjärrstyrda rymdfarkoster utan mänsklig besättning.

Tidigare amerikanska presidenter har upprepade gånger bollat med idén att skicka astronauter tillbaka till månen.

2004 sa George W. Bush att människan kommer att återvända till månen 2020. Efter det sa efterträdaren Barack Obama att USA kommer att skicka människor till Mars under 2030-talet.

Källor: Reuters, AP

Läs mera:

"Det är bara en tidsfråga innan vi ser en väpnad konflikt i rymden"

Experterna anser att rymdkriget är oundvikligt i längden men ingen vill ha det, för det skulle i praktiken göra rymden ofarbar långt in i framtiden, med allt skrot från sönderskjutna satelliter som skulle fylla omloppsbanan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes