Hoppa till huvudinnehåll

Trumps USA spär på den globala osäkerheten – Carl Bildt: "Vi måste göra mer tillsammans i Europa"

Sveriges utrikesminister Carl Bildt
Sveriges utrikesminister Carl Bildt Bild: EPA/Valda Kalnina utrikesminister carl bildt

Frågetecknen kring USA:s utrikes- och säkerhetspolitiska linje betyder att vi måste göra mer tillsammans i Europa. Det säger tidigare svenska stats- och utrikesministern Carl Bildt som är aktuell i samband med Gullrandadiskussionerna som fortsätter i dag, måndag.

- När man ser Kanada som en fiende och Nordkorea som en vän är det inget man riktigt har föreställt sig. Då blir det väldigt mycket som fokuserar kring den osäkerhet som USA genererar, dessvärre.

Frågan är hur länder som Finland och Sverige ska förhålla sig till utvecklingen i USA. Borde vi ändra på vårt förhållningssätt beroende på vem som är landets president?

- Vi måste försöka utveckla de goda relationer vi har med USA, svarar Bildt.

Han nämner säkerhetsfrågorna och handeln som områden där samarbetet kan utvecklas.

- Men vi får kanske vara medvetna om att vi inte ska göra oss allt för beroende av något som vi inte kan vara fullt lika säkra på nu som vi var tidigare.

- Därmed blir den nordiska och europeiska förankringen och återförsäkringen ännu mycket viktigare än tidigare.

Europa måste göra mer tillsammans

Vilka slutsatser borde EU dra av den utveckling som pågår? Är tiden mogen för ett gemensamt europeiskt försvar?

- Jag tror att vi måste ha mer försvarssamarbete i Europa. Det har inte bara att göra med den osäkerhet vi har med den amerikanska politiken just nu, svarar Bildt.

- Amerika kommer att tvingas att vara mer fokuserat på att balansera Kina också militärt. Och då kommer landet även om de skulle vilja inte långsiktigt att ha fullt så mycket resurser för att balansera Ryssland i Europa.

Slutsatsen är att man även bortsett från Trump måste göra mer tillsammans i Europa, säger Bildt.

- Vi kan inte göra oss helt oberoende av USA, men vi kan göra mer.

Frågan är vilken roll det svensk-finska försvarsarbetet kan komma att spela i sammanhanget. Är det ett alternativ eller snarare ett komplement till den europeiska och transatlantiska försvarsdimensionen?

- Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland har utvecklats väldigt väl och vi ska bygga vidare på det. Men vi ska se det som en byggsten.

- Jag skulle vilja vidga perspektivet i Norden och få in kanske Norge och Danmark på ett helt annat sätt och sedan se detta i det europeiska sammanhanget.

Geopolitikens återkomst är ett faktum

Inför Gullrandasamtalen gav Utrikespolitiska institutet ut en rapport som analyserar de säkerhetspolitiska strategierna hos fyra stora globala aktörer: USA, Kina Ryssland och EU.

Skribenterna målar upp en bild av en världsordning som i allt större utsträckning domineras av en kapplöpning mellan de globala stormakterna.

Enligt Bildt är maktpolitikens återkomst ett faktum som man måste lära sig att hantera.

- Vi har kommit in i ett skede med geopolitisk konkurrens och kraftmätning. Ett Ryssland som vill annorlunda, ett Kina som vill mera och ett USA som gått in i en annan fas.

Hur ska man gardera sig mot det här?

- Jag tror inte man kan gardera sig mot det för det är så det är. Kina tar större plats, det är naturligt i och för sig.

- Vi vet inte hur mycket Trump-politiken kommer att dominera USA och för hur länge men man ska dessvärre utgå från att vi har den ett tag. Ryssland har en revanschistisk tendens, det är ingen tvekan om detta.

Slutsatsen är att Europa måste bygga sig starkare med ett samarbete som är bättre och starkare än det vi har i dag, anser Bildt.

- Det är ett Europa som hävdar sina värderingar och intressen bättre i världen.

Viktigt att analysera missnöjet bland medborgararna

Det räcker ändå inte med att Europas röst hörs starkare på de internationella arenorna, påpekar Carl Bildt.

Lika viktigt är att komma tillrätta med det missnöje som medborgare på olika håll i Europa upplever för tillfället.

- Det finns politiska tendenser inom de västliga demokratierna som varit lite bekymmersamma. Stora partier som tidigare varit dominerande har förlorat sin kraft och vi har fått nya partier som kommit fram och det har skapat en mer blandad bild.

Vad borde politikerna göra nu?

- För det första tycker jag det är viktigt att politikerna utöver ledarskap. Att man förklarar att vi har haft en i huvudsak fantastiskt bra utveckling i världen och att den varit beroende av att vi har hållit oss till vissa principer för umgänget mellan stater och att det finns faror med att överge detta.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes