Hoppa till huvudinnehåll

Baka muffins och bröd på grillen

Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.

Brödet vi bakar kallas ficelle och är en lång, smal baguett.

Det du behöver tänka på om du använder kolgrill är att skapa distans till glöden. Använder du gasgrill, täck igen hålet bakpå grillen (mellan grill och lock) med aluminiumfolie så värmen hålls inne.

Täck gärna plåten med aluminiumfolie så sänks undervärmen lite.

Muffins på grillen

Ingredienser, 4 pers:

  • 60 g smör
  • 100 g socker
  • 2 st ägg
  • 25 g mjölk
  • 125 g vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk citrontimjam
  • 2 msk pärlsocker
  • 70 st bär- syrliga

Gör så här:

  1. Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Rör ner ägg, mjölk och sist mjölblandningen.
  4. Fördela smeten i 12 stycken formar, stick ner 5-6 bär (vinbär, krusbär, rababer) i varje muffins, strö pärlsocker och timjan över.
  5. Baka muffinsarna i muffinsplåt i grillen under lock i ca 220 grader 15-20 minuter. Vänd plåten efter halva tiden.

Om du bakar i gasgrill, stäng gärna av den sida av grillen du bakar på så undervärmen inte blir för hög.

Ficelle på grillen

Ficelle, bakade på grillen
Ficelle, bakade på grillen Bild: YLE/Strömsö ficelle

Ingredienser, 4 pers:

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 3 msk olivolja
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 nypa havssalt
  • 1 nypa rosmarin

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Slå på fingervarmt vatten, 37 C. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Tillsätt salt, olivolja och merparten av mjölet. Spara resten till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt för hand tills den känns smidig (degen ska vara ganska klibbig).
  5. Jäs under duk i 1 timme.
  6. Ta upp degen på mjölad bänk.
  7. Dela degen i 4-5 längder med kniv och tvinna varje del i mjöl till baguetteform.
  8. Lägg på plåt med smort bakplåtspapper.
  9. Pudra mjöl över och låt jäsa i ytterligare 30 min.
  10. Pensla med lite vatten, strö på havssalt och lite hackad rosmarin eller annan ört.
  11. Tänd grillen och se till att ha fin glöd. Om du bakar på kolgrill, skjut glöden ut mot kanterna som en ring, ställ en rostfriskål i mitten.
  12. Lägg på locket och se till så att värmen är ca 250- 275 C.
  13. Lägg två lager med aluminiumfolie och sedan bakplåtspappret med brödet på.
  14. Slå lite vatten i skålen i mitten och lägg på locket.
  15. Grädda i 20 -25 minuter och ät gärna direkt med riktigt smör.

Om du bakar på gasgrill, kasta in lite vatten i grillen för ångans skull, vilket ger en bättre yta på brödet. Stäng gärna av värmen på ena sidan, där du placerar brödet så blir undervärmen inte för hög.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

    Här några inspirerande recept på skräpfisk.

    Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det här.