Hoppa till huvudinnehåll

Gynnsam lottning i VM-kvalet för handbollsdamerna: ”Tufft men bra – vad som helst kan hända”

Finland-Slovakien 9.3.2016
Arkivbild. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,handboll,Finlands damlandslag i handboll

Färöarna, Litauen och Schweiz. Där Finlands motståndare i det kommande VM-kvalet i handboll. Det kommer att bli tufft, men det är exakt sådana lag som jag vill att vi ska mäta oss emot, säger damlandslagets tränare till Yle Sporten.

Finlands damlandslag i handboll ställs mot Färöarna, Litauen och Schweiz i kvalet till VM 2019. Finland lottades från den tredje korgen och kunde ha ställts mot betydligt tuffare motstånd.

Hoppa över Twitterpostning

Men lätt kommer inte den här gruppen heller att bli, konstaterar chefstränaren Tommy Suoraniemi.

– Det är en jättefin lottning. Gruppen är tuff, men bra. Det är lag som jag anser att ligger utanför topp tio i Europa och således lag som vi i bästa fall kan slå, analyserar Suoraniemi för Yle Sporten.

Tränaren väntar framförallt på att få möta Färöarna igen.

– De slog oss i EM-kvalet så nu har vi vår chans att ta revansch. Litauen och Schweiz kommer att vara hårdast, men jag har svårt att rangordna dem sinsemellan. Men de har båda spelat bra på sistone. Litauen slog Tyskland på bortaplan, säger Suoraniemi.

"Lag vi vill komma ikapp"

Det är ändå för tidigt att börja tala om avancemang.

– Det här är lag som vi i bäst fall kan slå. Det kommer att bli tufft att ta sig vidare, men möjligheterna finns. Det bästa är att det här är lag av den kaliber som jag tycker att vi ska mäta oss med, lag vi vill komma ikapp, säger han.

– Nu ska vi kolla lite video på deras matcher och sedan snacka ihop oss med spelarna för att komma fram till vad våra resultatmässiga mål kommer att vara, fortsätter Suoraniemi.

Tommy Suoraniemi.
Tommy Suoraniemi. Tommy Suoraniemi. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Tommy Suoraniemi,Finlands damlandslag i handboll

I det här skedet av kvalet delades länderna in i fyra grupper på fyra lag var, varav gruppettorna och den bäst rankade grupptvåan tar sig vidare till playoff.

Sammanlagt 13 europeiska länder tar sig till VM 2019. De regerande mästarna Frankrike har en automatisk plats i turneringen och får sällskap av de fyra bästa lagen i EM 2018 och ytterligare nio från kvalet.

VM 2019 spelas i Japan med start den 29 november 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport