Hoppa till huvudinnehåll

"Det har aldrig hänt något liknande här"

Myndigheter utreder vad som orsakade fiskarnas massdöd i Rutiån

Förra veckan fick fiskexperten Henrik Kettunen ett samtal om att det ligger hundratals döende fiskar i Rutiån i Helsingfors som försöker ta sig till ytan för att få syre. Nu har största delen av fiskarna dött.

Det tog inte länge innan största delen av fiskarna hade dött på grund av syrebrist. Bland dem fanns öringar, mörtar, abborrar och gäddor.

- Det har aldrig hänt något liknande här i dammen, det är första gången vi har så här allvarliga problem med vattenkvaliteten i Rutiån, säger Kettunen.

År 2016 dog en hel del regnbågslaxar i Rutiån men enligt Kettunen var orsaken stressen som laxarna utsattes för under transporten. Det var meningen att laxarna skulle kunna fiskas under Rutiå-festivalen.

Henrik Kettunen är verksamhetsledare på Vaelluskala ry som jobbar för fiskarnas välmående.

Fiskarna dog av syrebrist

Trots att det varit ovanligt varma perioder under de senaste månaderna har temperaturen enligt Kettunen inte varit tillräckligt hög för att fiskarna skulle ha påverkats av det. Enligt honom är det enda logiska svaret till fiskarnas död syrebrist.

- Avloppsvatten som förbrukar syre har antagligen runnit ut i ån. Exakt vad och varifrån det kommit vet vi inte ännu, säger Kettunen.

Då det förekommer hårda regn efter långa torrperioder kan avloppsrören stockas. Regnen kan också leda till att gamla stockningar lossnar och rinner ut i vattnet.

- Vi har hittat ett dagvattenrör som luktar illa och omkring finns svart vatten. Det verkar vara orenat kloakvatten som kommit ut.

I fredags installerades syresättning i Rutiån som en krisåtgärd. När Yle Huvudstadsregionen besökte Rutiån på måndagen fanns det tydliga skillnader på vattnets färg och mängden döda fiskar. De flesta hade antingen blivit uppätna eller sjunkit.

Dammen lider av syrebrist och det är svårt att göra snabba åtgärder.

"Inget antyder på läckage"

Helsingfors stad har tagit prov i Rutiån efter att ha fått ett samtal om avloppslukt på onsdagen.

Helsingforsregionens miljötjänster håller också på att utreda fallet.

- För tillfället antyder inget på att det skulle ha läckt ut avloppsvatten i ån, men vi fortsätter utreda situationen, säger Eeva Huhtanen, enhetschef på Helsingforsregionens miljötjänster.

Enligt Huhtanen kan lukten bildas av bland annat avloppslock som översvämmar eller som inte ligger på plats.

- För att förebygga situationer som denna undersöker vi avloppsnäten regelbundet, säger Huhtanen.

Området kring Rutiån luktar starkt rutten fisk.

De minsta fiskarna överlevde

I den övre delen av dammen klarade sig en hel del fiskar i liv.

- Rutiån är viktig för oss. Det finns öringar som lever uppströms och nedströms, det är en bra fågeldamm och ortsborna trivs här och brukar komma hit på picknick, säger Henrik Kettunen.

Levande fiskar är en indikator på god vattenkvalitet. Enligt Kettunen håller vattnen i Finland på att bli renare och fiskbestånden bättre som ett resultat av att man tänker mer på att uppehålla fiskarnas välmående.

Korrigering i artikeln 20.6.2018 kl. 8:55. Det är Helsingfors stad som har tagit proverna i Rutiån, inte Helsingforsregionens miljötjänster som det tidigare stod i artikeln.