Hoppa till huvudinnehåll

Johan Bärlund är Soc&koms nya rektor

johan bärlund
Johan Bärlund. Arkivbild. johan bärlund johan bärlund

Johan Bärlund tillträder som rektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan första augusti. Bärlund innehar för tillfället professuren i nordisk rätt vid Helsingfors universitets juridiska fakultet.

Han är också docent i civil- och handelsrätt vid Helsingfors universitet och docent i handelsrätt vid Hanken.

Högskolans styrelse valde Bärlund för perioden 2018-2022.

Soc&kom är en bekant enhet för Bärlund sedan länge tillbaka, främst för att Soc&kom är den största svenskspråkiga enheten vid Helsingfors universitet.

– I och med att jag har jobbat i över trettio år på juridiska fakulteten så kändes det som att det skulle sitta bra med nya utmaningar.
Jag är väldigt glad över att få ta över den här väldigt välmående enheten, både personal och studenter trivs bra på Soc&kom, säger Bärlund.

Mer extern finansiering behövs

Gällande Soc&koms framtid anser Johan Bärlund att det viktigaste är att trygga studentintagningen. Tillräckligt många personer måste söka sig till Soc&kom och enheten måste göra sig tillräckligt känd i Svenskfinland.

Överlag anser han att det kärva ekonomiska läget är en utmaning för hela högskolesektorn.

– Jag är övertygad om att man får hushålla med pengarna också på Soc&kom. Som rektor kommer jag att göra mitt yttersta dels för att Soc&kom klarar sig bra i resultatförhandlingarna med universitetets ledning och å andra sidan att vi får allt mer extern finansiering, det vill säga att forskarna vid Soc&kom lyckas få extern finansiering och att folk kommer med donationer till Soc&kom.

svenska social- och kommunalhögskolan
Soc&kom. Arkivbild. svenska social- och kommunalhögskolan Bild: Soc&kom/Mats Engblom juha leiviskä

Bärlund har länge arbetat för svensk- och tvåspråkigheten vid Helsingfors universitet.

– Jag är en person som brinner för Helsingfors universitet, för det svenskspråkiga vid universitetet och inte minst för det nordiska.

Bärlund konstaterar att det säkert skulle löna sig att satsa mer på att göra Soc&kom mer välkänt i Norden och profilera sig som den ledande svenskspråkiga enheten inom samhällsvetenskaperna i Finland på svenska.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen