Hoppa till huvudinnehåll

Krämig rågstuvning

Portion med buljongkokt svedjerova och stuvad råg.
Portion med buljongkokt svedjerova och stuvad råg. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,råg

Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 dl hel råg
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 kvistar timjan
  • 2 champinjoner
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka rågen nästan klar i en liter vatten, enligt tidsangivelse förpackningen.
  2. Finhacka lök och champinjoner. Tillsätt rågen.
  3. Häll över grönsaksbuljong så det täcker och sjud tills all buljong är inkokt.
  4. Rör ner creme fraiche och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Servera till till exempel svedjerova.

Tilläggsinfo:

  • Vill du göra egen grönsksbuljong hittar du receptet nedan.
  • Prova också på att byta ut ris mot korn när du gör risotto. Recept på Pauls kornotto hittar du här.

Nyligen publicerat - Mat och dryck