Hoppa till huvudinnehåll

Malmöpolisen: Gängkriminalitet bakom skjutningen i centrala Malmö

Två poliser undersöker skotthål i ett fönster. Framför fönstret står också byggställningar.
Två poliser undersöker skotthål i ett fönster. Framför fönstret står också byggställningar. Bild: EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT Malmö,skottlossning,Polis

Skjutningen i Malmö är relaterad till gängkriminalitet och organiserad brottslighet, säger den svenska polisen. Tre män dog av sina skottskador och tre vårdas på sjukhus.

Vid en presskonferens på tisdag förmiddag berättade Malmöpolisen att de tre män som sköts ihjäl utanför ett internetcafé i centrala Malmö var 19, 27 och 29 år gamla.

Enligt undersökningsledaren Niklas Kirchhoff var händelseförloppet snabbt. De inblandade är också kända av polisen sedan tidigare.

– Samtliga inblandade är kända av polisen och kan betraktas som gängkriminella. De sysslar med organiserad brottslighet i Malmöområdet, sade polismästaren Stefan Sintéus och tillade att Malmöpolisen tyvärr är van vid att utreda liknande händelser.

– Det är beklagligt att så många mister livet.

Två poliser undersöker något på marken vid några byggställningar.
Två poliser undersöker något på marken vid några byggställningar. Bild: EPA-EFE/Johan Nilsson/TT SWEDEN OUT Malmö,skottlossning,Polis

Polisen ger inga ytterligare detaljer utöver att man gjort fynd på och i anslutning till brottsplatsen. Polisen kan inte heller bekräfta uppgifterna om att ett automatvapen användes i skjutningen. Det kommer den tekniska utredningen senare visa.

För tillfället håller man förhör med vittnen och knackar dörr i området. Polisen vädjar också till dem som eventuellt gjort iakttagelser före, under och efter skjutningen att höra av sig.