Hoppa till huvudinnehåll

Pargas gör intern förflyttning av social- och hälsovårdsdirektören och inrättar en ny tjänst som välfärdskoordinator – öppnar upp tjänsten efter ett år

Pargas stadshus med kommunvapnet.
Pargas stadshus med kommunvapnet. Bild: Yle/Nina Bergman Pargas,pargas stad

Tjänsten inrättas eftersom det finns ett behov av den, men också för att överföra den nuvarande social- och hälsovårdsdirektören i Pargas till en lämplig tjänst som hon är behörig till.

Beslutet gjordes under stadsstyrelsens sista möte inför sommaren.

Den nya välfärdskoordinatorn kommer vara involverad i landskapets beredning av välfärdsfrågor och även få uttrycka sin åsikt i beredningen.

Koordinator kommer också att koordinera välfärdsfrågor som Pargas stad har, årligen uppdatera välfärdsberättelser och även praktiskt föra ut allt som fullmäktige beslutat om i välfärdsplanen.

En tjänst som välfärdskoordinator efterfrågas av flera instanser

Tjänsten inrättas eftersom det finns ett klart och tydligt behov för den, säger stadsdirektör Patrik Nygrén.

Nygrén berättar att arbetet som den nya välfärdskoordinatorn nu ska göra redan tidigare har gjorts av annan personal, som då skött arbetet vid sidan av sina egna arbetsuppgifter.

- Men vi har redan för länge sedan kunnat konstatera att det här inte räcker till.

patrick nygŕen med ljus träbakgrund
Den tillfälliga förflyttningen görs av stadsdirektören, Patrik Nygŕen. patrick nygŕen med ljus träbakgrund Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,stadsdirektörer,stadsdirektör patrik nygrén

En tjänst som välfärdskoordinator efterfrågas enligt Nygrén av både landskapets beredning och institutet för hälsa och välfärd, THL.

THL:s rekommendationer utgår från att varje kommun ska ha en välfärdskoordinator, även efter att vårdreformen trätt i kraft.

Sundqvist kommer inneha tjänsten under ett år

Men det finns också en annan orsak att tjänsten nu inrättas.

Meningen är nämligen att nuvarande social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist tillfälligt ska förflyttas till en annan post under en tid, berättar Nygrén.

Och det blir nu då alltså tjänsten som välfärdskoordinator, som hon kommer inneha tillfälligt i ett år.

- Det är nu då en tjänst som styrelsen har ett beslut om. Paula Sundqvist överförs till en lämplig tjänst som hon är behörig till.

Paula Sundqvist, Social-och hälsovårdsdirektör i Pargas
Nuvarande social- och hälsovårdsdirektören Paula Sunqvist ska tillfälligt bli välfärdskoordinator. Paula Sundqvist, Social-och hälsovårdsdirektör i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus social- och hälsovårdsdirektör social- och hälsovårdsdirektör i pargas

Efter ett år kommer tjänsten öppnas för alla och Nygrén tror att det kommer vara en väldigt eftertraktad tjänst.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland