Hoppa till huvudinnehåll

Piffa upp dina rabarberefterrätter med grillad rabarber

Det här är barndomens rabarbersoppa med lite ny fräschör i smaksättningen och rostad rabarber.

När du grillar rabarber skall du välja stjälkar som är rejält röda i skalet, de ger den vackraste färgen.

Rabarbersoppa

Ingredienser, 2 pers:

  • 4 st rabarber
  • 5 dl socker
  • 1 st citrongräs
  • 1 st kanelstång
  • 5 st kardemummakapslar
  • 7 dl vatten
  • 1dl jordgubbssaft
  • 1 st citron
  • 2 msk vaniljglass
  • 2 st skorpor
  • 4 st rabarber
Rabarbersoppa med vaniljglass
Rabarbersoppa med vaniljglass Bild: YLE/Strömsö rabarbersoppa

Gör så här:

  1. Skala rabarbern och skär av ändarna.
  2. Ta kärnorna ur kardemummakapslarna, krossa den tjocka delen av citrongräset något.
  3. Koka upp rabarberrenset med socker, citrongräs, kanelstång, kardemumma, jordgubbssaft samt vatten så att det täcker.
  4. Låt puttra i ca 15 minuter.
  5. Grilla rabarbern på båda sidorna så att den får lite svärta.
  6. Skär på längden och i små bitar, lägg i kastrull.
  7. Sila över rabarberlagen, riv citronskal över och låt sjuda ett par minuter tills rabarbern mjuknar.
  8. Låt svalna.

Servera med socker- och kanelskorpor i bitar på botten och en kula god vanliljglass ovanpå.

Rostad rabarber-jordgubbskräm

Ingredienser, 2 pers:

  • 1 dl jordgubbssaft
  • 1 dl socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 st lakritsstång
Rostad rabarber med lakrits och grädde
Rostad rabarber med lakrits och grädde Bild: YLE/Strömsö rostad rabarber

Gör så här:

  1. Skala och skär rabarbern i grova bitar och vik in i aluminiumfolie. Tillsätt socker, jordgubbssaft och pudra över potatismjöl.
  2. Vik paketen täta och baka på grillen 10-15 minuter tills rabarbern har karamelliserats och fått en krämig konsistens.
  3. Lyft och häll över i en skål.
  4. Rör lätt med en gaffel så rabarbern mosas.
  5. Riv lakrits över eller pudra över lite ekologisk lakritsrot för att ännu höja smakupplevelsen.

Servera med grädde blandad med mjölk eller kaffegrädde.

Nyligen publicerat - Mat och dryck