Hoppa till huvudinnehåll

Radiokomedin O-hyra samlar originella grannar

Teamet för O-hyra, 2013
Skådespelarna i O-hyra, 2013 Teamet för O-hyra, 2013 Bild: Yle kuvapalvelu/Jyrki Valkama Sixten Lundberg,Nina Hukkinen,Gustav Wiklund,Sue Lemström,Marika Parkkomäki,Oskar Pöysti,O-hyra,Alexandra Häggman,Fred Negendanck,filemon von numers

O-hyra är en komediserie för radion som utspelar sig i ett höghus i Helsingfors, närmare bestämt på Apollogatan 25 B.

Under komediseriens tio delar tar livet i B-trappan flera överraskande vändningar som sätter grannsämjan på prov. Allt blir inte som man tänkt sig. En del blir kanske mycket bättre? Fast det inte genast ser så ut.

Alla delarna finns på Arenan.

Personerna i O-hyra är den tafatta gårdskarlen Risto (Paul Holländer) som bor med sin mamma (Sue Lemström), tandläkaren Patrick Mannström (Sixten Lundberg) och hans kanske något för unga sambo Sanna (Alexandra Häggman).

Dessutom träffar vi den ensamstående mamman (Nina Hukkinen) med son, hennes frejdiga syster (Marika Parkkomäki) och deras minnessjuka pappa (Fred Negendanck).

Vi får även en glimt i kulisserna när serien bandas in.

Serien är ett resultat av Labbets hörspelskurs under ledning av Radioteaterns dramaturg Janina Jansson.

I Hufvudstadsbladet den 28 februari 2013 intervjuar Malin Slotte manusskribenterna Jessica Edén och Katarina von Numers-Ekman.

Under skrivprocessen har de diskuterat mycket om vilken humor som fungerar. Personerna måste vara fylliga och tredimensionella, annars blir humorn platt, säger Katarina von Numers-Ekman.

Humor där man känner igen sig funkar ofta, saker som skruvas till, men ändå håller sig inom det trovärdiga.

Jessica Edén hoppas att serien ska vara lättillgänglig för dem som inte är vana att lyssna på hörspel.

Radioteater ligger mellan film och teater, beträffande t.ex. klippteknik, säger Katarina.

Isabella Rothberg recenserar serien den 2 mars 2013. Hon säger att det är sedvanlig sitcom förlagd till finlandssvensk miljö. Det är mysigt, snällt och småroligt. Lite som en julkalender för vuxna.

Också Ann-Christine Snickars definierar serien i Vasabladet den 1 mars som snäll och beskedlig finlandssvensk humor.

Julyra - ohyra i december

I december 2013 kom den andra säsongen av O-hyra vid namn Julyra. Den bestod av fyra delar decemberkaos.

Tandläkare Mannströms ex-sköterska Sanna skall nedkomma med sitt barn. Samtidigt väntas fru Mannström hem från New York. I stället för julsånger blir det tango jalousie som ljuder på Apollogatan, där mycket plötsligt ser lite annorlunda ut.

Alla fyra juldelar finns också på Arenan.

Medverkande i O-hyra

Manus: Marianne Andersson, Jessica Edén och Katarina von Numers

Regi av Per-Olof Strandberg.

Personer:
Patrick Mannström: Sixten Lundberg. Sanna: Alexandra Häggman. Margit Sahlström-Pentikäinen: Sue Lemström. Ann-Sofie Granvik: Nina Hukkinen. William Granvik: Filemon von Numers. Erik: Gustaf Wiklund. Risto Pentikäinen: Paul Holländer. Riki Sorsa.

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Svartvita ögonblick med stämningsfull lucia

  Se filmer från luciatåg 1954-1972.

  Folkhälsan startade en luciainsamling 1949 och i samband med det ett luciatåg i Helsingfors centrum. Från första början blev luciatåget en succé och skapade en luciatradition för finländarna. Här får vi se svartvita filmer från 1954 till 1972.

 • Tindrande lucior på dagis

  Söta barn lussar 1976-1987.

  Vad värmer väl ett hjärta mera än söta barn som lussar på daghem? Det är mycket som ska förberedas då man firar lucia på dagis. Vi får följa med luciafester på fyra daghem 1976-1987.

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucia kröns i Domkyrkan i Helsingfors

  Ljus i den mörka Helsingforskvällen.

  I den mörka och ofta slaskiga Helsingforskvällen är det stämningsfullt att se Lucia och hennes tärnor skrida ner för Storkyrkans många trappor.

 • Lucior i mansprogram

  Tjugo lucior från fyra decennier.

  Tjugo lucior från fyra decennier besöker redaktör Kenneth Stambej i ett program om män.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok.

  Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Hur snabbt färdas ett brev reser från Sibbo till Helsingfors?

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Nyligen publicerat - Arkivet