Hoppa till huvudinnehåll

Ruuskanen tre meter från EM-gränsen i första tävlingen på nästan två år: ”Märktes att jag inte tävlat på en stund”

Antti Ruuskanen i farten.
Antti Ruuskanen. Antti Ruuskanen i farten. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Antti Ruuskanen

Antti Ruuskanen är tillbaka. Efter att ha vilat hela 2017 gjorde spjutkastaren comeback på tisdagskvällen i ett kyligt och regnigt Uleåborg, där det längsta kastet mätte 76,91. Om en vecka ska det gå bättre, lovar han.

Efter att ha skadat axeln under EM- och OS-säsongen 2016 väntade en operation och lång vila för Antti Ruuskanen. Men nu är spjutkastaren tillbaka.

Inför comebacken hade Ruuskanen prickat EM-gränsen på 80 meter som mål, men riktigt så långt kastade inte Ruuskanen på tisdagen. Efter att ha inlett med 76,06 steg Ruuskanen över de tre följande kasten och med sitt femte försök kom kvällens längsta båge: 76,91.

– Målet var 80 meter så det gick ju som det gick. Det märktes nog att jag inte tävlat på en stund. Varje kast var annorlunda och jag fick inte en endaste fullträff, analyserar Ruuskanen i Yles intervju efter tävlingen.

– Kanske det här är en normal säsongsinledning för Ruuskanens pojke som inte har kastat på nästan två år, tillägger han. Resultatet räckte ändå till seger på tisdagen.

Vill inte skylla på vädret

Vädret var långt från optimalt i Uleåborg på tisdagskvällen. Marken var blöt och temperaturmätaren snuddade på 15 grader. Men det är inte någon orsak att misslyckas, menar Ruuskanen.

– Det var inte direkt varmt, men inte störde det. Tävlingen bjöd ju ändå på ett personbästa. Det var kanske till och med bra att inleda säsongen i det här vädret, säger spjutkastaren.

Härnäst tävlar Ruuskanen i stjärntävlingarna i Orimattila den 27 juni, där också Paavo Nurmi games-överraskaren, esten Magnus Kirt deltar.

– Där ska vi se om spjutet glider över 80 meter, säger Ruuskanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport