Hoppa till huvudinnehåll

Skål för övergångsåldern! Klimakteriet är något alla kvinnor går igenom men ändå är det ingen som vill prata om det

Humörsvängningar, vallningar och ett myller av olika fysiska och psykiska besvär som kan vara så svåra att man behöver läkarhjälp. Att skämmas över klimakteriet och inte tala om symptomen, gör lidandet bara värre. De här kvinnorna skålar för att bryta tystnaden.

I klippet här ovan kan du se läkaren Viveka Grönlund och ett väninnegäng prata om det här skedet i kvinnans liv.

Läkaren Viveka Grönlund har skött kvinnor i övergångsåldern i flera år och säger att det inte är så konstigt att man tycker att klimakterium är pinsamt eftersom det är så privat.

- De är ju inte så roligt heller om man har svåra besvär. Det är också ett tecken på att man blir äldre. Men för många är det också en lättnad.

Som värst kan vallningarna bli så svåra att man svettas hela tiden, man kan få ont i muskler och leder och så torra slemhinnor att man drabbas av kronisk urinvägsinfektion.

Skål för övergångsåldern

Väninnorna Barbara Huldén, Matilda Wrede-Jäntti, Maria Sundell och Katinka von Kraemer har känt varandra i ett trettiotal år och delat både sorger och glädjeämnen tillsammans. Övergångsåldern knackar på dörren, men i stället för att sörja skålar man.

- En del kan ju tycka att övergångsåldern betyder att bäst före datumet har gått, men den här perioden i livet kan också betyda att allt blir lättare.

Läkaren Viveka Grönlund uppmanar kvinnor att söka hjälp i god tid om symptomen blir besvärliga. Klimakteriet är inte en sjukdom, men många besvär kan bli så svåra att de kräver vård.