Hoppa till huvudinnehåll

Torvalds leder Europarlamentets rapport om bankunionen: "Flera steg återstår innan vi har en fullständig bankunion"

Nils Torvalds
Nils Torvalds. Arkivbild. Nils Torvalds Bild: Yle/Roger Källman europaparlamentet

Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP/Alde) har valts för att leda arbetsgruppen som ska sammanställa Europaparlamentets årliga rapport över hur arbetet med att färdigställa EU:s bankunion framskrider.

Rapporten ska fungera som vägvisare för kommissionen och Europeiska rådet som fattar besluten kring hur EU:s bankunion ska fungera.

− Bankunionen har gått från att vara mycket kritiserad till något som både skapar stabilitet för systemet och förutsägbarhet för bankerna själva, det är något vi kan se exempel på i fallet med Nordeas flytt till Helsingfors och med det in i bankunionen. Samtidigt återstår flera steg innan vi verkligen har en fullständig europeisk bankunion, säger Torvalds.

Torvalds förklarar att rapporten slår fast Europaparlamentets åsikt om vad som borde göras.

– Med rapporten försöker vi visa vart vi borde gå [då bankunionen utvecklas] och vad majoriteten i Europaparlamentet tänker, säger Torvalds.

Bankunionens syfte är att harmonisera och enhetliga bankregleringen för att bättre kunna förebygga liknande kriser som finanskrisen 2008.

Då rapporten är klar i höst och parlamentet har lagt fram sin åsikt om vad som borde göras börjar också Finlands ordförandeskap för EU och bankunionen blir en fråga som garanterat kommer att diskuteras under Finlands ordförandeskap.

Enligt Torvalds är parlamentets roll i skapandet av bankunionen främst att fungera som en del av lagstiftningsapparaten.

– Då kommissionens förslag fungerar som grund för parlamentets beslut måste alla de frågor som kommer upp i bankunionen också lösas i parlamentet, säger Torvalds.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes