Hoppa till huvudinnehåll

"Vita huset kunde komma med dagliga faktarättelser" - Svenska Yle träffade Anthony Scaramucci som sparkades av Trump men fortsätter försvara presidenten

Anthony Scaramucci berättar  med händerna på journslistträff
Anthony Scaramucci berättar med händerna på journslistträff Bild: Bengt Östling/Yle Anthony Scaramucci,kommunikation

Han fick sparken, men har inte slutat försvara president Trump. Svenska Yle har träffat Anthony Scaramucci som ”biktar” sig för utrikesjournalister i New York.

Elva dagar! Sen blev jag sparkad, säger Anthony Scaramucci. Han är noga med det. Rapportera inte fel om den saken.

- Vill man få det att låta bättre kan man säga att jag tjänstgjorde som kommunikationschef i Vita huset i 954 000 sekunder.

Sarah Sanders i Vita husets talarstol med Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci och Sarah Huckabee Sanders i Vita husets presscenter. Sarah Sanders i Vita husets talarstol med Anthony Scaramucci Bild: EPA/Michael Reynolds Anthony Scaramucci,Sarah Huckabee Sanders,Vita huset,kommunikationschefer,kommunikation

Ingen fientlighet med chefen som sparkade Scaramucci

Klockan 9.37 en fredag fick han sparken. Det finns ingen fientlighet säger han om relationerna med presidenten och familjen Trump.

- Trump har det svåraste jobbet i världen - kanske tätt följd av Sarah Sanders som kommunikationschef.

Trump har det svåraste jobbet i världen - kanske tätt följd av Sarah Sanders som kommunikationschef― Anthony Scaramucci

Man tjänstgör hos honom under den tid som behövs. En del klarar det inte. De blir utbrända eller sparkade.

En vd leder annorlunda

Scaramucci analyserar president Trump som en ”annorlunda” president med businessbakgrund. När han märker att ett team inte fungerar så ändrar han med det samma.

Det har inte tidigare presidenter gjort. Den här presidenten leder med samma nypor som en verkställande direktör för ett startup-företag.

Det måste gå bra och det måste gå undan. Det är därför det går så bra för president Trump, antyder Scaramucci.

Väldigt många av de anställda har också slutat frivilligt i Trumps stab. Det kan handla om utbrändhet. Det är ett tufft jobb inte bara för presidenten, utan också de anställda.

Lojal med presidenten

Anthony Scaramucci har en bakgrund som jurist och politisk strateg och ledarskapskonsult.

Det har han blivit välbärgad på, och är tillbaka i det företag han grundade. Han ställer också upp på intervjuer för att förklara och försvara presidenten.

På måndagskvällen träffade han utlandsjournalister och internationella korrespondenter i New York. Han förklarade än en gång orsaken till att jobbet i Vita huset tog slut så snabbt.

Dels var det en publicerad intervju som han trodde var ett bakgrundssamtal med en familjevän - och journalist. Där uttalade han sig också kritiskt om stabschefen John Kelly.

Mitt livs misstag fyller fem böcker tjocka som telefonkataloger

- Mitt livs misstag fyller fem böcker tjocka som telefonkataloger. Tre av dem kommer från tiden i Vita huset, halvskämtar Anthony Scaramucci.

Han gjorde sig ovän med läckorna i Vita huset, det vill säga de tjänstemän som skvallrade åt journalister och utbytte information. Några av dem fick han avskedade.

Steve Bannon blev han också ovän med. Bannon fick sparken samma dag som Scaramucci, även om det framställs som ett frivilligt avsked.

”Inga egna politiska ambitioner – vill hålla kvar sig i äktenskapet”

Nu talar Scaramucci om tiden i Vita huset med humor och nästan värme.

Att tjänstgöra hos republikens president är alltid en ära, säger han. Och det har sagts att alla som har politiska ambitioner vill jobba i Vita huset.

Scaramucci säger att han i högsta grad var politiskt naiv, men inte nu längre. Nu förstår han också den grymma verkligheten i Washington, där knivarna sägs flyga i luften.

Anthony Scaramucci talar tll journalister med ett snett leende.
Anthony Scaramucci inför utrikesjournalisterna i New York. Anthony Scaramucci talar tll journalister med ett snett leende. Bild: Bengt Östling/Yle Anthony Scaramucci,journalistik,kommunikation,Vita huset

”Presidentens Twitterangrepp på pressen inte bra”

Det svåra klimatet kan också förklara presidentens beteende på Twitter. Han ser sig lämnad ensam, med få trogna som förstår honom. I medievärlden är de allra flesta tidningsartiklar negativa eller kan tolkas så.

- Jag gillar inte hans angrepp på pressen. Media hade redan från början en viktig roll som granskare av makten i USA.

Men Trump tar till Twitterbomber eller Twittermissiler när han är angripen och inte får något stöd.

Han borde få mer stöd i de sociala medierna, säger Scaramucci och berättar att han hade en sådan plan på gång veckoslutet före han blev sparkad. Nu måste han försvara sig själv, det blir inte bra.

Enligt Scaramucci har presidenten inte ett tunt skinn. Han klarar kritik. Dessutom: folket gillar ju honom. Men Trump vill trygga återval.

”Barnbehandlingen vid gränsen oamerikansk”

Många republikaner har anslutit sig till kritiken av presidenten kring behandlingen av skyddssökande vuxna och barn vid gränserna.

Det sprids skakande nyheter och ljudband från mottagningscentralerna, med gråtande och skrikande barn.

- De bilderna skadar presidenten politiskt. Behandlingen av barnen är grym och inhuman. Det har ingen betydelse om barnen är 2,5 eller 10 år. De borde inte separeras från föräldrarna, säger Anthony Scaramucci.

- Det har också den inverkan att presidentens övriga framgångar kommer i skymundan, motiverar Scaramucci.

Skattereformen, ekonomin, den minskande arbetslösheten och de utrikespolitiska framgångarna syns inte.

Den här ena frågan kring flyktingarna skymmer.

Globaliseringens avigsidor

Anthony Scaramucci ägnar mycket tid åt att förklara presidentens politik inom utrikeshandeln och försvaret av den inhemska industrin och dess arbetsplatser.

Argumenten är de gamla och det är Kina som är det största problemet. Om USA tar en tull på 2% för en vara från utlandet så kan inte det utlandet kräva en mycket högre tariff för någon annan motsvarande amerikansk vara.

Det är det som har skett, hävdar Scaramucci. Han skyller på globaliseringens avigsidor och WTO-samarbetet.

Kontakterna med Ryssland är nödvändiga, G7 agerandet var nödvändigt och kontakterna till Italiens president är utmärkta, är några av de snabba svaren på journalisternas frågor.

President Donald Trump sträker upp sin knutna näve vid ankomst till Houston med presidentplanet.
President Donald Trump President Donald Trump sträker upp sin knutna näve vid ankomst till Houston med presidentplanet. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Knytnäve,USA

"Låt honom hållas: Trump kan inte ändras"

Varför säger presidenten saker som inte representerar fakta är den artiga omskrivningen av ”Varför ljuger presidenten”. Anthony Scaramucci verkar trampa vatten ett ögonblick när han får frågan.

- Jag tänker inte be om ursäkt för presidenten. Det är kanske en annan orsak varför jag inte längre jobbar där.

Men det är sådan här presidenten är och alltid har varit, förklarar Anthony Scaramucci.

- Han fyllde just 72 år. Han kommer inte att ändra på sig, ni får vänja er. Det är sån här presidenten är, och alltid har varit, enligt Anthony Scaramucci.

Vita huset kan komma med dagliga rättelser

- Han får grundfakta rätt. Men sen vill han utsmycka och överdriva, vilket får honom att säga konstiga saker ibland.

- Det är lite som min farfar som sa: Man ska aldrig låta fakta förstöra en god historia, skämtar Scaramucci.

Också amerikanerna skulle acceptera det bättre om Vita huset dagligen kom med två eller tre faktarättelser kring gårdagens presidentuttalanden.

Det föreslår Anthony Scaramucci, kommunikationsproffs. Han verkar mena det på fullt allvar.