Hoppa till huvudinnehåll

Ada och Glada-huset i Kapellparken i Lovisa öppnar snart – men välkomnar lek bara dagtid

Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa
Ada och Glada-huset ligger i Kapellparkens lekpark i Lovisa. Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa Bild: Yle/Lone Widestam Lovisa,Ada och Glada,kapellparken i lovisa

Ännu är det inte möjligt att komma in i Adas och Gladas värld. Huset som användes vid tre filminspelningar i Lovisa står i Kapellparken men ska ännu fixas till i en veckas tid innan stadens barn kan besöka huset.

Just nu är det bara konstnären och äventyraren Senni Koskenvesa som har fri passage till huset.

- Det finns bord och stolar och ytor att leka på inne i huset. De är färdiga, men det som Koskenvesa gör är att hon som bäst målar väggar och en del andra inredningsdetaljer, berättar Lovisa stads turistsekreterare Lilian Järvinen.

Den omkringliggande lekparken, som är öppen dygnet runt, kommer inte att förändras. De arbeten som pågår gäller enbart Ada och Glada-husets interiör.

Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa
Huset färdigställs fortfarande och är därför stängt för lek. Det kommer också att vara stängt nattetid i framtiden. Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa Bild: Yle/Lone Widestam Lovisa,Ada och Glada,kapellparken i lovisa

Oro för ofog

Förutom originalhuset från filminspelningarna i Lovisa finns det också en mindre kopia av huset vid Skeppsbron, närmare bestämt vid det som i dag kallas Adas och Gladas lekplats på Strandvägen.

Huset har från och till varit föremål för skadegörelse.

- Huset är öppet dygnet runt, så man kan leka där i väntan på att det större originalhuset öppnar, föreslår Järvinen.

Hur bedömer du risken för ofog på Ada och Glada-huset i Kapellparken?

- Vi ska ta ställning till den frågan innan målningsarbetena är färdiga, men jag tror att det kan bli fråga om att vi håller huset öppet enbart under dagtid just för att undvika att det genast klottras och söndras, säger Järvinen.

Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa
Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa Bild: Yle/Lone Widestam Lovisa,Ada och Glada,kapellparken i lovisa

Kulissen blev ett hus

Det blå huset användes vid inspelningarna av Ada och Glada-filmerna i Lovisa åren 2013, 2015 och 2016.

Huset var ursprungligen en kuliss utan bakvägg, men efter att staden beslöt att köpa kulissen byggde man också en bakvägg och gjorde huset komplett.

Den fjärde Ada och Glada-filmen, med premiär i december, har inte spelats in i Lovisa.

Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa
Lekparken med huset ligger i vacker omgivning i Kapellparken. Ada-glada-huset i Kapellparken i Lovisa Bild: Yle/Lone Widestam Lovisa,Ada och Glada,ada & glada-huset

Läs också